tisdag 6 februari 2018

Invånare vill få bort ringvägen från Vík í Mýrdal

En dramatisk ökning av turism och trafik. Därför vill nu lokalbefolkning få bort ringvägen från centrala Vík í Mýrdal. Samtidigt fortsätter turismen att växa på orten. Ett nytt hotell håller på att byggas och ett annat hotell byggs ut genom en fördubbling av antalet rum. I höstas öppnade ett nytt affärscentrum i Vík í Mýrdal.

De senaste åren har turismen längs den isländska sydkusten ökat dramatiskt. I denna glesbefolkade del av landet är Vík í Mýrdal en av få tätorter. Ofta är den målet för många turister som gör dagsutflykter från Reykjavík.

Kanske är Vík í Mýrdal den ort där turismens utbredning blivit allra mest påtaglig. För bara några få år sedan var turister sällsynta under vintermånaderna. Nu passerar en ständig ström av besökare Vík í Mýrdal.

När kommunen 2010 klubbade en ny detaljplan var det omkring 200 000 bilar om året som passerade Vík í Mýrdal. Nu har antalet stigit till över en miljon.

I kommunen Mýrdalshreppur finns det nu sängplatser för över 1 000 gäster. Den snabba utvecklingen har också satt i gång en stor inflyttning av i synnerhet utländska arbetare. Behovet av personal är så stort att företag inom turistindustrin måste vända sig utomlands.

Så sent som 2012 hade Mýrdalshreppur 459 invånare. Fem år senare hade antalet stigit till 562. I tätorten hade invånarna under samma period gått från 267 till 326. För första gången på många år har det på sistone byggts flera nya bostadshus i Vík í Mýrdal. Ett affärscentrum på 3 800 kvadratmeter har också invigts.

Behovet av arbetskraft ser ut att fortsätta växa. Nyligen påbörjades bygget av Hótel Kría. Hotellet får 72 rum och kommer att ligga intill ringvägen. Icelandair Hótel på orten har i dag 46 rum men utökas nu med ytterligare 48 rum.

Ringvägen är huvudgata i Vík í Mýrdal. Det vill medlemmarna i föreningen Vinir vegfarandans förändra. Dagens omfattande trafik genom tätorten utgör enligt föreningen en trafikfara. Skolbarn och andra måste dagligen passera den hårt trafikerade vägen. Därför vill de att ringvägen får en ny sträckning utanför själva bebyggelsekärnan.

Vinir vegfarandans anser att det bör byggas en tunnel genom Reynisfjall väster om Vík í Mýrdal. Då skulle trafiken gå under tätorten. Några pengar finns dock inte för ett sådant bygge. Och inte heller finns projektet med i regeringens planer för utbyggnad av vägnät och infrastruktur under de närmaste åren.

Andra förändringar som föreningen efterlyser är en tvåfilig bro över Jökulsá á Sólheimasandi. I dag är just denna bro den första enfiliga bron längs ringvägen för den som kör österut från Reykjavík. Medlemmarna förespråkar också en breddning av vägbanan från sex till sju meter plus vägren mellan Markarfljót och Vík í Mýrdal.

Här kan du läsa mer om diskussionen om tunnelbygget under Reynisfjall.