söndag 11 februari 2018

Klar seger för Dagur B. Eggertsson i Reykjavík

Dagur B. Eggertsson blir som väntat Socialdemokraternas borgmästarkandidat i kommunalvalet i Reykjavík. Kampen om andra platsen på listan vanns av Heiða Björg Hilmisdóttir. Men det blir ingen förnyelse i toppen på listan. De fem översta namnen sitter redan i dag i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har i dag fem mandat i kommunfullmäktige i Reykjavík. I valet 2014 fick partiet 31,9 procent av rösterna. Inför valet i maj ser det ut som att stödet kommer att minska. Ändå är det sannolikt att Socialdemokraterna kommer att få minst lika många platser i fullmäktige eftersom antalet ledamöter utökas från 15 till 23.

Dagur B. Eggertsson har varit borgmästare i Reykjavík sedan 2014. Ingen utmanade honom om översta platsen på Socialdemokraternas lista inför den omröstning bland medlemmarna som slutfördes i går.

Även om det inte fanns någon formell utmanare gick det ändå att rösta på andra kandidater. Hela 87 procent av de 1 852 partimedlemmar som deltog i valet lade sin röst på Dagur B. Eggertsson.

Heiða Björg Hilmisdóttir vann kampen om andra platsen på listan. Hon sitter i dag i fullmäktige och valdes nyligen till Socialdemokraternas vice ordförande.

Striden om tredje platsen vanns av Skúli Helgason, fyra blev Kristín Soffía Jónsdóttir och femma slutade Hjálmar Sveinsson. Samtliga fem överst på listan representerar alltså redan i dag partiet i kommunfullmäktige.

Valet till de fem översta platserna på listan är bindande. Socialdemokraterna har könskvoterade listor, men den bestämmelsen behövde inte tillämpas eftersom resultatet i omröstningen blev varannan man och varannan kvinna.

Socialdemokraterna har i dag fyra ersättare i fullmäktige: Sabine Leskopf, Magnús Már Guðmundsson, Dóra Magnúsdóttir och Eva Baldursdóttir. Samtliga utom Eva Baldursdóttir kandiderade i valet. Sabine Leskopf slutade på sjätte plats, Magnús Már Guðmundsson på åttonde plats och Dóra Magnúsdóttir på nionde plats.

Den största förnyelsen i omröstningen var att Guðrún Ögmundsdóttir hamnade på sjunde plats. Inte heller hon kan dock beskrivas som någon nykomling. Hon representerade Socialdemokraterna i fullmäktige mellan 1992 och 1998 och i alltinget mellan 1999 och 2007.

Totalt kandiderade fjorton personer. I omröstningen väljer medlemmarna åtta till tio kandidater i rangordning.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas provval.