fredag 9 februari 2018

Koalitionen behåller majoriteten i Reykjavík

Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet behåller majoriteten i kommunfullmäktige i Reykjavík. Stödet för Ljus framtid är nästan utraderat - men tre av partierna i dagens fyrpartikoalition får 13 av 23 mandat i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Tre och en halv månad återstår till kommunalvalet i Reykjavík. Än så länge råder osäkerhet om exakt vilka partier som kommer att ställa upp och vilka kandidater som kommer att toppa listorna. Så många som tolv partier kan komma att delta i valet.

Flera av toppkandidaterna är dock redan klara. Borgmästaren Dagur B. Eggertsson är den enda inom Socialdemokraterna som anmält att han vill stå överst på partiets lista i valet. Han kommer formellt att väljas i helgen. Inom Gröna vänstern är fullmäktigeledamoten Líf Magneudóttir ensam om att vilja leda listan.

Eyþór Arnalds segrade med bred marginal i Självständighetspartiets provval. Inom övriga partier sker valen av toppkandidater under de närmaste veckorna.

Reykjavík styrs i dag av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet. Koalitionen behåller majoriteten i fullmäktige - trots att stödet för Ljus framtid kollapsat.

Socialdemokraterna får nu 25,7 procent, en tillbakagång med 6,2 procentenheter jämfört med valet 2014. Gröna vänstern ökar med 5 procentenheter till 13,3 procent medan Piratpartiet ökar med hela 7,4 procentenheter till 13,3 procent.

För det fjärde koalitionspartiet är läget däremot mycket dystert. Ljus framtid har bara stöd av 2,4 procent av väljarna, en minskning med 13,2 procentenheter.

Självständighetspartiet återtar positionen som störst i Reykjavík. Stödet ökar med 3,4 procentenheter till 29,1 procent. Det andra oppositionspartiet i fullmäktige - Framstegspartiet - har tappat tre fjärdedelar av väljarna. Nu är det 2,9 procent som sympatiserar med Framstegspartiet, en tillbakagång med 7,8 procentenheter.

Av de nya partierna är Renässans störst med 6,4 procent. Därefter följer Folkets parti med 4,8 procent och Centerpartiet med 1,1 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade koalitionen - trots Ljus framtids ras - behållit makten med 13 av 23 mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna får sju mandat medan Piratpartiet och Gröna vänstern får tre mandat var.

Oppositionen skulle i så fall bestå av Självständighetspartiet med åtta mandat samt Renässans och Folkets parti med ett mandat var. Stödet för Centerpartiet, Framstegspartiet och Ljus framtid räcker inte till för att vinna någon plats i fullmäktige.

I kommunalvalet den 26 maj utökas antalet platser i fullmäktige från dagens 15 till 23. För att vinna mandat i Reykjavík kommer det att krävas minst omkring 4 procent av rösterna. I kommunerna finns till skillnad från i alltinget ingen spärr vid en viss procentsats.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet.