måndag 26 februari 2018

Maktkamp under uppsegling i Självständighetspartiet

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir vill bli ny vice ordförande för Självständighetspartiet. Hon kandiderar till uppdraget på partiets landsmöte om tre veckor. Posten har varit vakant sedan Ólöf Nordals bortgång för ett år sedan. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir kan komma att utmanas av Haraldur Benediktsson från samma valkrets som hon själv.

I nio år har Bjarni Benediktsson varit Självständighetspartiets ledare. I finanskraschens kölvatten har han fört Självständighetspartiet till de fyra av de fem sämsta valresultaten i partiets historia. När han tog över inför alltingsvalet 2009 var förväntningarna låga. De tre efterföljande valen har han räddat sig genom att partiet ingått i regeringar.

Inte heller inför årets landsmöte är någon maktkamp att vänta. Hittills har ingen anmält något intresse för att kandidera till ordförande. Men om Bjarni Benediktssons interna ställning börjar svikta kommer han inte att sitta säker.

Sannolikt är att utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson kommer att fortsätta flytta fram positioner. Inför kommunalvalet i Reykjavík är det uppenbart att han har ett starkt grepp om Självständighetspartiet i kommunen. Det är kandidater med starka band till honom som återfinns högst upp på partiets lista.

Utmaningen från Guðlaugur Þór Þórðarson lär dock inte komma förrän han tror sig kunna besegra Bjarni Benediktsson. Allt annat än ett omval av Bjarni Benediktsson under landsmötet den 16 till 18 mars vore därför en sensation.

Sedan vice ordföranden Ólöf Nordal gick bort för ett år sedan har posten varit vakant - även om partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir tillfälligt har åtagit sig uppdraget. Nu har näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir meddelat att hon vill ha jobbet.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är 29 år och uppvuxen i Akranes. Hon valdes in i alltinget hösten 2016 och blev minister med ansvar för industri, turism och innovation. I de två senaste valen har hon varit nummer två på Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen.

Överst på listan har Haraldur Benediktsson funnits. Han har trots att ha toppat valsedeln inte fått någon ministerpost i något av de två senaste valen - uppdrag som i stället gått till Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Inte minst inom Självständighetspartiet är det närmast tradition att ministerposter går just till det översta namnet på listan.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir har av många tippats som Självständighetspartiets nästa vice ordförande. Hon säger till Vísir att hon vill se fler kvinnor på tunga poster inom partiet:
"Vi ser att en kvinna aldrig har varit Självständighetspartiets ordförande. Vi har haft starka och duktiga kvinnor som vice ordföranden. Jag tycker att det är uppenbart att kvinnors position inom partiet inte har varit på det sätt som jag vill se."
Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir säger till RÚV att hon inte tänker kandidera till uppdraget som vice ordförande. Däremot vill hon fortsätta som partisekreterare.

Innan Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir meddelade sin kandidatur hade Haraldur Benediktsson sagt i Morgunblaðið att han övervägde att ställa upp i valet till vice ordförande. Han uppgav då att han hade fått ett antal påstötningar från medlemmar om att kandidera:
"Och det enda svaret som jag har gett är att jag har lovat är att tänka på saken och att jag tänker ta mig den tid som jag behöver till det."
Utspelet från Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir kom dagen efter att Haraldur Benediktsson sagt sig fundera på att kandidera. Han säger till RÚV att hennes beslut inte påverkar hans egna tankar på att ställa upp.

En som inte tror att tidpunkten för Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttirs utspel var en slump är Stefanía Óskarsdóttir, statsvetare vid Háskóli Íslands. Hon säger till RÚV att det inte finns några sakpolitiska skillnader mellan Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Haraldur Benediktsson. Men det finns inom Självständighetspartiet starka strömningar som vill se kvinnor i framträdande roller:
"Hon skickar ett meddelande till Haraldur om att hon kandiderar och att han inte ska fundera mer på det. Hon står dock längre ned än honom på listan i den nordvästra valkretsen så det är som att hon skickar honom ett meddelande om att inte fundera mer på detta."
Men det är inte bara Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Haraldur Benediktsson som det talas om inför valet av vice ordförande. Det finns också medlemmar som skulle föredra att den näst högsta posten inom Självständighetspartiet skulle gå till en kommunpolitiker eftersom både partiledaren och partisekreteraren redan sitter i alltinget.

Två namn som ryktats vara aktuella är Rósa Guðbjartsdóttir, kommunpolitiker i Hafnarfjörður, och Ármann Kr. Ólafsson, kommunchef i Kópavogur.

Här kan du läsa mer om den förväntade maktkampen mellan Bjarni Benediktsson och Guðlaugur Þór Þórðarson.