söndag 25 februari 2018

Nya Iceland Airwaves vill stoppa off venue-konserter

Konserterna utanför Iceland Airwaves officiella program kan bli betydligt färre i år. Och det blir inga festivaldagar i Akureyri. Det är de två första stora förändringarna när Sena Live tar över som arrangör från Icelandair. Att stoppa off venue-konserterna anses vara nödvändigt för att få besökare att betala för själva festivalen.

Efter två års förluster valde Icelandair nyligen att sälja festivalen Iceland Airwaves till Sena Live. När festivalen startade 1999 var syftet att locka turister till Island under vintern. I dag har flygbolaget i stor utsträckning lyckats jämna ut antalet besökare över året.

De senaste åren har antalet off venue-konserter ökat kraftigt. Det rör sig alltså om konserter - i regel med fritt inträde - som inte ingår i själva festivalprogrammet, men som ändå marknadsförs med hjälp av Iceland Airwaves. Många av de konserter som spelar på själva festivalen gör också gratiskonserter på off venue-arenor.

Men nu kan det vara slut med det. Ísleifur Þórhallsson, vd för Sena Live, säger till Vísir att det har skapats en kultur där många inte betalar för själva festivalpasset utan i stället nöjer sig med gratiskonserter. Men det fungerar inte om Iceland Airwaves ska kunna överleva:
"Det är uppenbart väldigt dåligt och det går inte."
Något som kan bli aktuellt är enligt Ísleifur Þórhallsson att artister som spelar på Iceland Airwaves beläggs med ett förbud att spela i Reykjavík en månad före och efter festivalen. På så sätt kan konserterna bli mer exklusiva.

Förra årets Iceland Airwaves var den första som också ägde rum i Akureyri. Men i år blir det ingen festival i staden. Ísleifur Þórhallsson säger till Vikudagur att Sena Lives fokus kommer att vara att få festivalen att gå runt i Reykjavík innan det blir något nytt försök i Akureyri:
"Vi tycker att detta är tråkigt men vi kommer att ha fullt upp med att få ordning på verksamheten i Reykjavík innan vi kan börja titta på andra saker. Förhoppningsvis går nästa festival bra och då blir det möjligt att titta på Akureyri igen - naturligtvis är det väldigt kul att kunna hålla Airwaves där. Vi måste först få kontroll på kärnverksamheten här i Reykjavík och vi hoppas att Akureyriborna har förståelse för det."
Här kan du läsa mer om ägarbytet av Iceland Airwaves.