torsdag 1 februari 2018

Oppositionen vill bilda allians inför valet i Garðabær

För att bryta Självständighetspartiets politiska dominans i kommunen vill oppositionen i Garðabær bilda en allians. Ljus framtid, Socialdemokraterna och Folkets lista överväger att gå till val med en gemensam lista i vår. Det uppger Fréttablaðið. Liknande diskussioner fanns inför förra valet - men då sprack planerna i sista minuten.

Garðabær är ett av Självständighetspartiets starkaste fästen på hela Island. Inte någon gång under hela 2000-talet har partiet varit nära att förlora makten i kommunen. I samtliga fyra val har Självständighetspartiet fått egen majoritet.

I senaste valet i maj 2014 fick Självständighetspartiet 58,8 procent av rösterna och sju av elva mandat i fullmäktige. Ljus framtid fick 14,8 procent och två mandat. Både Socialdemokraterna och Folkets lista fick 9,9 procent och ett mandat var. Framstegspartiet hade 6,6 procent av väljarna bakom sig - något som inte räckte till någon plats i fullmäktige.

Resultatet var Självständighetspartiets näst sämsta under 2000-talet. I kommunalvalet i Garðabær 2010 fick partiet 63,5 procent, i valet 2006 fick partiet 59,9 procent och i valet 2002 fick partiet 54,2 procent.

Inför valet 2014 diskuterade Ljus framtid, Socialdemokraterna och Folkets lista en gemensam lista för att kunna bryta Självständighetspartiets dominans. Men planerna sprack - och Självständighetspartiet behöll en betryggande majoritet i kommunen.

Nu är planerna på en valallians långt gångna. Förhoppningen är att kunna utmana Självständighetspartiet på allvar genom att oppositionen i fullmäktige ställer upp med en gemensam lista. Det säger Halldór J. Jörgensen, kommunpolitiker för Ljus framtid, i Fréttablaðið:
"Jag tror att det är mycket hälsosamt för alla - både för majoriteten och alla Garðabærbor - att skifta åtminstone för en mandatperiod. Jag säger det naturligtvis ideologiskt sätt, men så är det något annat att försöka genomföra det. Så är något annat att möjligen kunna stärka minoriteten. I ett sådant samarbete kan minoritetens samarbete bli bättre. Vi är inte så väldigt oeniga här i Garðabær. Alla som sitter i kommunfullmäktige här är trevliga människor som är överens om de flesta frågorna, men detta handlar mer om hur saker ska göras - inte om."
Det är inte bara Självständighetspartiet som haft en stark ställning i Garðabær. Länge har olika lokala partier försökt utmana partiet. De har i varje val lyckats samla en stor del av väljarna bakom sig - men utan att vara nära att kunna ta makten.

Folkets lista ställde upp i valen både 2014 och 2010. Partiet fick då 9,9 respektive 15,9 procent. Bättre gick det för föregångaren Stadslistan i kommunalvalet 2006. Då var det bara två partier som kandiderade. Stadslistan fick 36,1 procent - vilket gav tre mandat i fullmäktige mot Självständighetspartiets fyra.

Stora förhoppningar på ett samarbete har sannolikt även Ljus framtid. Sedan väljarstödet kollapsat på riksplanet kämpar partiet nu för sin överlevnad i kommunalvalen den 26 maj i år. En valallians i Garðabær kan garantera visst politiskt inflytande i kommunen i fyra år till - även om det i dagsläget inte verkar sannolikt att oppositionspartierna skulle kunna utmana Självständighetspartiet om makten i Islands sjätte största kommun.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Garðabær.