måndag 12 februari 2018

Politiker får 4,6 miljoner om året i bilersättning

Ásmundur Friðriksson fick förra året drygt 4,6 miljoner isländska kronor i bilersättning. Han körde då över 4 700 mil i sitt uppdrag som alltingsledamot för Självständighetspartiet. Sträckan motsvarar 35 varv längs hela ringvägen runt Island. Ingen annan politiker i alltinget är i närheten av att köra lika mycket med egen bil i tjänsten.

4 621 144 isländska kronor fick Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, i bilersättning under 2017. Totalt körde han 47 644 kilometer. Sträckan motsvarar en färd längs ringvägen runt Island var tionde dag.

Siffrorna har tagits fram som svar på en interpellation från Piratpartiets Björn Leví Gunnarsson. I svaret över de ledamöter som får den högsta bilersättningen framgår inga namn. Enligt talmannen Steingrímur J. Sigfússon är det information som skulle vara för personlig.

Den som körde näst mest under förra året åkte en sträcka på 35 065 kilometer. Denna alltingspolitiker fick 3 457 234 isländska kronor i bilersättning.

Ásmundur Friðriksson berättade själv i RÚV att han var den ledamot som fick den högsta ersättningen. När hans namn nämndes gällande bilersättning i höstas bekräftade han inte att han var den som oftast använde egen bil i tjänsten. När Vísir undrade om hur hög hans ersättning var svarade han med en motfråga:
"Ni frågar inte vad juristerna från Röda Korset får för att skicka brev till inrikesdepartementet gällande asylsökande, eller hur? Ni vill inte att de går miste om platsen vid köttgrytorna?"
Själv är Ásmundur Friðriksson skriven i Garður. Därifrån är det knappt sex mil till Reykjavík. Han säger till RÚV att körningar till och från hemmet och alltinget utgör ungefär hälften av den totala sträckan. Till Höfn i Hornafjörður - som ligger i den östra änden av den vidsträckta södra valkretsen som Ásmundur Friðriksson representerar - är det omkring 50 mil:
"Det går inte många helger som jag är ledig från att uträtta ärenden i valkretsen - att ge mig ut bland folk, närvara vid alla möjliga tillställningar och så är sommaren upptagen av alla möjliga stadsfestivaler."
Ásmundur Friðriksson beskriver bilen som sitt kontor. Han säger till RÚV att han varje månad redovisar körsträckor och ärenden. Alltingets personal gör dock inga kontroller av uppgifterna:
"Jag har aldrig fått en endaste anmärkning från alltinget gällande min körjournal som jag lämnar in i slutet av varje månad ifylld och klar. Ingen alltingsledamot kommer på tanken att använda bilen i privata ärenden eftersom alltinget vet hur långt det är fram och tillbaka."
Steingrímur J. Sigfússon säger till Vísir att han vill se över regelverket för alltingsledamöternas bilersättning. För de politiker som kör långt i tjänsten kan det till exempel vara billigare att hyra bil än att använda egen bil.

Alltingsledamöter får ett arvode på 1 101 194 isländska kronor i månaden. Utöver grundarvodet får de ersättning för uppdrag i nämnder med mera.

Här kan du läsa mer om Ásmundur Friðriksson.