onsdag 14 februari 2018

Politiker vill få nytt liv i ödehus i centrala Þórshöfn

I sju år har huset på Langanesvegur 2 i centrala Þórshöfn stått tomt. Sedan förra ägarna gick i konkurs har arbetet med att göra bostäder av fastigheten stannat av helt. Nu får kommunchefen Elías Pétursson i uppdrag att försöka få ägarna att göra något åt huset. De har tidigare bötfällts men protesterat mot böterna och vägrat betala.

För sju år sedan flyttade flaggtillverkaren Fánasmiðjan ut ur lokalerna på Langanesvegur 2 i centrala Þórshöfn. Då hade nya ägare köpt företaget. Snart flyttades all produktion till Ísafjörður. Sedan dess har huset stått tomt.

Huset ligger i korsningen mellan Bakkavegur, Fjarðarvegur, Eyrarvegur och Langanesvegur. I den mån Þórshöfn - ett samhälle med 346 invånare på nordöstra Island - kan sägas ha något centrum så är det här. Inom ett stenkast ligger polisstationen, bensinmacken, systembutiken, kommunkontoret, räddningstjänsten, sparbanken, restaurangen och livsmedelsbutiken.

När det 543 kvadratmeter stora huset byggdes 1980 var det som kooperativet Kaupfélag Langnesingas byggvaruhandel. Kooperativet gick i graven 1999. Fyra år senare tog bolaget Lónshöfn över fastigheten. Det fick nya ägare 2013. Målet var då att inrätta sex lägenheter samt ett gemensamt utrymme i huset på Langanesvegur 2.

Under ledning av tidigare kommunalrådet Gunnólfur Lárusson påbörjades arbetet med att bygga om fastigheten. Det tog dock stopp ganska snart - och när Lónshöfn gick i konkurs 2016 var det utan att vara i närheten av att vara färdigt.

Planerna föreföll inte orealistiska från början. Inte mycket har byggts i Þórshöfn under 2000-talet och det finns ett behov av i synnerhet mindre bostäder. De sex planerade lägenheterna skulle vara mellan 45 och 89 kvadratmeter stora.

I samband med konkursen blev Landsbankinn och Byggðastofnun - som var de största fordringsägarna - nya ägare. De har utan framgång försökt sälja huset. Annonsen har varit ute i över ett år.

Det tomma huset har blivit en allt större källa till missnöje bland politikerna i Langanesbyggð, den kommun där Þórshöfn är centralort. Kommunen har utfärdat dagsböter på grund av husets dåliga skick. Hittills har ägarna protesterat och vägrat betala böterna. De har dock åtgärdat vissa av de brister som kommunen påpekat.

Situationen diskuterades under kommunfullmäktiges senaste möte. Huset på Langanesvegur 2 sades vara ett negativt inslag i stadsbilden. Därför fick kommunchefen Elías Pétursson enligt ett beslut i uppdrag att diskutera läget med ägarna. Kommunen kan tänka sig att på något sätt bidra - men det kommer inte att bli med skattepengar.

Förhoppningen är att diskussionerna ska leda till att huset färdigställs. Eftersom det ligger så centralt i Þórshöfn finns från kommunpolitikerna också ett önskemål om att det ska vara plats för någon verksamhet som bidrar till att skänka liv åt platsen.

Hur det blir med Langanesvegur 2 är alltså osäkert. Men snart kommer det att finnas nygammalt liv snett över gatan. För ett drygt år sedan brann ortens grill - där det fanns restaurang, livsmedel, bilprodukter med mera - ned till grunden. Ägaren N1 tog så småningom beslutet om att bygga nytt.

Branden var ett hårt slag mot lokalbefolkningen. Inte minst hade grillen fungerat som något av en samlingspunkt för invånarna. Nu har arbetet med en ny byggnad på samma plats påbörjats. Målet är att det blir premiär lagom till påsk.

Här kan du läsa mer om grillen i Þórshöfn.