torsdag 22 februari 2018

Renässans nobbar allians med Ljus framtid i Reykjavík

Renässans ställer upp i vårens kommunalval i Reykjavík. Partiet vill dessutom kandidera i ytterligare tio storkommuner. Men det blir inte något samarbete med Ljus framtid i Reykjavík. Diskussionerna om en allians mellan de två partierna har inte gett resultat. I stället tänker bägge ställa upp i valet till kommunfullmäktige.

Ljus framtid gick i höstas miste om samtliga platser i alltinget efter ett historiskt uselt valresultat. Inför vårens kommunalval i Reykjavík ser inte läget bättre ut. I opinionen - såväl i kommunen som i hela landet - är läget fortsatt dystert. I dagsläget skulle inte Ljus framtid få några mandat i fullmäktige.

Det är inte bara väljarna som flyr Ljus framtid. Många ledande namn tänker också lämna politiken i samband med valet. Där finns S. Björn Blöndal som toppade partiets lista i Reykjavík förra valet och Guðlaug Svala Kristjánsdóttir som hade samma position i Hafnarfjörður. Bägge ingår också i de majoriteter som styr kommunerna.

I Reykjavík utökas antalet platser i fullmäktige från dagens 15 till 23. Det betyder att det behövs 46 kandidater på listorna. Frågan är hur Ljus framtid ska lyckas fylla så många platser.

Förra mandatperioden agerade Ljus framtid och Renässans till stor del gemensamt i alltinget. Inför kommunalvalet har det därför spekulerats i en allians mellan de två partierna i Reykjavík. Ett sådant samarbete har också diskuterats.

Nu står det klart att det inte blir någon valallians mellan Renässans och Ljus framtid. Renässans kommer att gå till val med en egen lista i Reykjavík. Partiet annonserar nu efter kandidater som vill företräda partiet.

Beslutet innebär att Ljus framtid också går till val med en egen lista i Reykjavík. Björt Ólafsdóttir, som tog över som partiledare efter Ljus framtids valfiasko i höstas, säger till Vísir att partiet har en stark ställning trots de svaga opinionssiffrorna:
"Vi har ett bra sakfrågeläge i synnerhet där vi har varit i majoritet - i Reykjavík, Kópavogur och Hafnarfjörður som är de största kommunerna. Där kan man se förändringar på grundläggande punkter, arbetsmetoder som vi har lagt vikt vid som att öppna bokföring, ökad transparens, förändringar till det bättre. Förändringar som vi är stolta över."
Att det inte blir något samarbete just i Reykjavík betyder dock inte att dörren till samarbeten mellan de två partierna är stängd i andra kommuner. Renässans tänker ställa upp i kommunalvalet även i Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Seltjarnarnes, Mosfellsbær, Akranes, Reykjanesbær, Árborg, Akureyri och Ísafjarðarbær.

I flera av de övriga kommunerna diskuterar Renässans valallianser med andra partier. Men Renässans har inte bara vänt sig till Ljus framtid. Diskussioner pågår också med Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om diskussionerna mellan Ljus framtid och Renässans.