torsdag 15 februari 2018

Resenärer utan ersättning för försening och skräcklandning

Efter drygt arton timmars försening landade Primera Airs flyg från Teneriffa i Keflavík. Då hade resenärerna tvingats övernatta i Egilsstaðir sedan piloterna efter tre försök inte lyckats gå ned i Keflavík på grund av ett oväder. Men resenärerna har ingen rätt till ersättning för förseningen. Bakom besluten står Samgöngustofa.

Det var 26 minuter efter tidtabell när Primera Airs flyg klockan 15.16 den 17 april 2017 lyfte från Teneriffa. Drygt fem timmar senare skulle planet landa i Keflavík. Men ett kraftigt oväder satte den ordinarie rutten ur spel.

Piloterna gjorde tre försök att landa i Keflavík. De hårda vindarna - som var över stormstyrka - var skälet till att piloterna bedömde att det inte gick att genomföra en säker landning. I stället valde de att landa i Egilsstaðir på östra Island.

När ovädret väl lagt sig i Keflavík hade piloterna överskridit gränsen för hur många timmar de fick vara i tjänst. Någon annan besättning var inte tillgänglig. Därför bokades passagerarna in på hotell i Egilsstaðir.

Först klockan 14.30 dagen därpå landade flyget i Keflavík. Då var planet drygt arton timmar försenat.

Många av passagerarna var missnöjda. I medierna beskrev resenärer landningsförsöken i Keflavík som skräckupplevelser. Inte heller fick de möjlighet att handla taxfree. I Egilsstaðir var inte butiken öppen - och när de väl anlände till Keflavík kom de i praktiken med ett inrikesflyg vilket gjorde att de inte hade rätt att handla taxfree.

Två av passagerarna vände sig till Samgöngustofa med krav på ekonomisk ersättning. De ville inte bara ha ersättning för förseningen. De ville dessutom få kompensation för de skräckframkallande landningsförsöken i Keflavík.

Men myndigheten säger nej till passagerarnas krav. Primera Air kunde inte råda över väderförhållandena. Flygbolaget kunde heller inte vid avresan från Teneriffa veta exakt hur dåligt vädret skulle vara i Keflavík. Samgöngustofa ifrågasätter heller inte att Primera Air i ett tidigare skede inte kunde hitta någon annan pilot som kunde flyga mellan Egilsstaðir och Keflavík.

Samgöngustofa underkänner också kraven på ersättning på grund av de otäcka landningsförsöken. Sådana upplevelser är inte något skäl till ersättning.

På en punkt ger dock myndigheten resenärerna rätt. Primera Air får en anmärkning för att passagerarna inte fick skriftlig information om sina rättigheter. Sådan information är flygbolaget skyldigt att förse passagerarna med.

Här och här kan du läsa besluten i sin helhet.