söndag 18 februari 2018

Sista fårbonden vid Arnarfjörður glömmer inte sin gårdÅret var 2010 när Þorbjörn Pétursson på gården Ós i Mosdal blev den sista fårbonden vid norra Arnarfjörður i Västfjordarna. Då hade han gjort sig av med de sista fåren. De ligger nu begravda inte långt från det gamla bostadshuset. Där reste han också gravstenar över några av de får som låg honom varmast om hjärtat.

Gården Ós ligger inte långt från vattenfallet Dynjandi. Under somrarna är turisttrafiken i området livlig. Men under vintern är det en av Islands mest isolerade platser. Då håller Þorbjörn Pétursson till i Þingeyri. Under de korta somrarna är han tillbaka på Ós.

När Stöð 2 besökte honom i somras var han upptagen med att måla huset. Det fanns dessutom får på gården. Djuren var dock inte hans egna. Det var bonden på Brjánslækur som skickat dem dit över sommaren.

Nu pågår ett tunnelbygge som förenar Arnarfjörður och Dýrafjörður. På sikt ska också en ny väg över Dynjandisheiði byggas som gör området tillgängligt även under vintern. Þorbjörn Pétursson är inte särskilt optimistisk. Han betraktar vägen mest som ett turismprojekt. För att investeringarna skulle ha kunnat bidra till att bofasta inte skulle ha övergivit regionen skulle de ha behövt komma långt tidigare.

Ovan kan du se Stöð 2:s inslag om Þorbjörn Pétursson på Ós och här kan du läsa mer om regionen och här mer om tunnelbygget.