![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Klockan var 5.07 i fredags morse när ett jordskalv med en magnitud på 3,6 skedde i Öræfajökull. Skalvet hade sitt epicentrum i vulkanens krater. Jordskalvet skedde på ett par kilometers djup strax sydost om den nya kaldera som uppenbarade sig i Öræfajökull i november förra året.
Jordskalvet var det största i Öræfajökull sedan mätutrustning placerades vid Kvísker på glaciärens östra sida 1976.
Ett tiotal små efterskalv följde på det stora skalvet. Flera personer boende nära glaciären i Öræfasveit kände skakningarna efter jordskalvet.
Efter att den seismiska aktiviteten tog fart i Öræfajökull i höstas har ytterligare två skalv haft en magnitud på minst 3. Den 18 januari i år skedde ett skalv som uppmättes till 3,1. Det skalvet ägde rum på några hundra meters djup och hade sitt epicentrum ett par kilometer öster om Hvannadalshnjúkur, Islands högsta topp. Den 3 oktober 2017 registrerades ett skalv på 3,5.
Inget av de stora skalven har haft samband med några rörelser i jordskorpan som kan kopplas till vulkanisk aktivitet.
Under helgen var det åter lugnare vid Öræfajökull. Totalt registrerades bara fem skalv under lördagen och söndagen. Det största hade en magnitud på 1,3.
I snart tre månader har myndigheterna haft förhöjd beredskap för ett vulkanutbrott i Öræfajökull. Jordskalv fortsätter att vara betydligt vanligare än tidigare, men inget tyder i dagsläget på att något utbrott skulle vara nära förestående. Majoriteten av skalven är små.
Efter nyår har inga större förändringar på glaciärens topp noterats. Veðurstofa Íslands kommer i dagarna att gå igenom nya satellitbilder för att undersöka eventuella förändringar på ytan. Myndigheterna kommer också att på nytt flyga över Öræfajökull så snart som väderförhållandena är gynnsamma. Det uppger Veðurstofa Íslands i ett pressmeddelande.
Här kan du läsa mer om utvecklingen i Öræfajökull.