torsdag 1 februari 2018

Tolv partier vill ställa upp i kommunalvalet i Akureyri

Stor förnyelse är att vänta i Akureyri i vårens kommunalval. Tolv partier siktar på att ställa upp i valet i kommunen. Centerpartiet, Renässans, Piratpartiet och Folkets parti vill få ihop listor. Men en lång rad tunga namn inom kommunpolitiken tänker inte kandidera på nytt. Inte heller kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson vill fortsätta efter åtta år på posten.

I valet i Akureyri våren 2014 var det sex partier som fick platser i kommunfullmäktige: Självständighetspartiet med tre mandat, Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet med två mandat var samt Gröna vänstern och Ljus framtid med ett mandat var.

Kommunlistan bildade majoritet ihop med Socialdemokraterna och Framstegspartiet. Kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson - som inte tillhör något parti utan fick jobbet efter Kommunlistans valseger 2010 - anställdes för fyra nya år. Han kom till Akureyri efter att ha varit kommunchef i Fljótsdalshérað i åtta år.

Det står redan klart att det kommer att bli stor förnyelse i kommunfullmäktige i Akureyri i samband med valet den 26 maj i år. För fyra år sedan var det sju partier som ställde upp i valet. Utöver de sex partier som fick platser i fullmäktige kandiderade även Gryning. Den här gången kan det bli tolv partier som kandiderar.

Renässans, Folkets parti, Piratpartiet och Centerpartiet fick alla mandat i alltinget i valet i oktober 2017. Samtliga fyra har också ambitionen att ställa upp i kommunalvalet i Akureyri. Piratpartiet, Renässans och Centerpartiet har bildat lokala partiföreningar. Inte minst Centerpartiet kommer säkerligen att satsa stort på valet eftersom partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson folkbokfört sig i kommunen.

Einar Brynjólfsson vill toppa Piratpartiets lista i valet. Han valdes in i alltinget hösten 2016 men förlorade sin plats i nyvalet ett år senare. Nu vill han alltså ge sig in i kommunpolitiken.

Isländska folkfronten hade i höstas planer på att ställa upp. Alltingsvalet blev dock ännu ett fiasko för partiet. Frågan är därför om det finns tillräckligt många som är beredda på att lägga energi på ännu en valrörelse. Hittills har partiet inte lyft i opinionen.

Gryning fick 1,4 procent i kommunalvalet 2014 och blev utan mandat. Partiet har inte stärkt sin ställning sedan dess. Dessutom har Gryning inte längre rätt till något partistöd. Ännu finns inget beslut om ett nytt försök i Akureyri.

Matthías Rögnvaldsson är kommunfullmäktiges ordförande och stod överst på Kommunlistans valsedel i förra valet. Han meddelade nyligen på Facebook att han inte tänker kandidera i det kommande valet. Partiets andra ledamot i Akureyri, Silja Dögg Baldursdóttir, har ännu inte bestämt sig.

Gröna vänsterns Sóley Björk Stefánsdóttir vill fortsätta. Tvåan på listan i förra valet var Edward H. Huijbens. Han fick då ingen egen plats i fullmäktige, men har haft andra uppdrag för partiet i kommunpolitiken. Sedan dess har han valts till Gröna vänsterns vice ordförande. Om han ställer upp på nytt blir det betydligt längre ned på listan eftersom han vill koncentrera sig på rikspolitiken.

Framstegspartiets toppnamn Guðmundur Baldvin Guðmundsson, som också är kommunstyrelsens ordförande, ställer upp för omval. Andranamnet Ingibjörg Ó. Isaksen har inte tagit något beslut i frågan.

Sigríður Huld Jónsdóttir toppade Socialdemokraternas lista för fyra år sedan. Om hon kandiderar på nytt blir det på en plats längre ned på listan. I stället vill tvåan Dagbjört Pálsdóttir nu toppa listan.

Samtliga tre av Självständighetspartiets ledamöter - Gunnar Gíslason, Eva Hrund Einarsdóttir och Baldvin Valdemarsson - ställer upp för omval. Gunnar Gíslason vill få förnyat förtroende att leda listan, men har tre utmanare. Vem som hamnar överst på listan avgörs på lördag.

Oavsett vem som vinner kampen om första platsen blir uppdraget att åter föra Självständighetspartiet till makten i Akureyri. Partiet har varit i opposition sedan 2010.

Ljus framtids Preben Jón Pétursson har inte lämnat något besked om han kandiderar för ytterligare fyra år i kommunfullmäktige.