måndag 26 februari 2018

Tre av fyra: Justitieminister Sigríður Á. Andersen bör avgå

Tre av fyra islänningar anser att justitieminister Sigríður Á. Andersen ska avgå. Och det är bara inom Självständighetspartiet - hennes eget parti - som det finns ett starkt stöd för att hon ska sitta kvar. Hos koalitionspartierna Gröna vänstern och Framstegspartiet tycker en klar majoritet att hon ska lämna sitt jobb. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

De senaste månaderna har justitieminister Sigríður Á. Andersens ställning blivit allt mer ifrågasatt. Nyligen fälldes hon i Hæstiréttur Íslands för olaglig tillsättning av domare till Landsréttur, en ny domstol som började arbeta vid årsskiftet.

Två av de kandidater som valdes bort av Sigríður Á. Andersen tog saken till domstol och fick 700 000 isländska kronor var i skadestånd. Ytterligare två ratade kandidater har stämt staten för att av justitieministern ha valts bort till förmån för två mindre meriterade kandidater.

Sigríður Á. Andersen struntade i varningar från experter vid justitiedepartementet och finansdepartementet. De påpekade för justitieministern att hon inte bara kunde välja domare efter eget huvud. Om hon skulle frångå den rankning som gjorts av kandidaternas lämplighet var hon tvungen att ta fram ett nytt underlag.

Själv har Sigríður Á. Andersen tillbakavisat all kritik. Hon har sågat domen i Hæstiréttur Íslands och sagt sig själv vara en expert på området eftersom hon är utbildad jurist.

Nu pågår en granskning av hennes agerande i alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd. Justitieombudsmannen överväger också en granskning av hur hon hanterat utnämningen av domare. I alltinget har flera av Piratpartiets ledamöter talat om att väcka misstroende mot Sigríður Á. Andersen.

Inom Självständighetspartiet har hon hittills backats upp av partikamraterna. Från koalitionspartierna - Gröna vänstern och Framstegspartiet - finns inte heller några avgångskrav. Här är det dock allt fler som ser Sigríður Á. Andersen som en belastning. Inte minst inom Gröna vänstern är det många som gärna skulle se att hon lämnade regeringen.

En klar majoritet av väljarna vill också att Sigríður Á. Andersen lämnar sitt jobb. Hela 72,5 procent tycker att hon ska avgå. Bara 27,5 procent anser att hon bör sitta kvar som justitieminister.

Det är bara bland Självständighetspartiets väljare som stödet för henne är starkt. Där är det bara 23 procent som kräver hennes avgång. Också bland Centerpartiets sympatisörer är det en majoritet - 55,8 procent - som föredrar att hon fortsätter.

Bland anhängare till de övriga regeringspartierna är det få som stöttar Sigríður Á. Andersen. Av Gröna vänsterns väljare tycker 92,4 procent att hon bör avgå. Samma åsikt har 67,3 procent av Framstegspartiets sympatisörer.

Inte heller bland de andra partierna i alltinget har Sigríður Á. Andersen många vänner. Störst är missnöjet i Socialdemokraternas led. Där uppger 100 procent att hon måste lämna sitt jobb. Inom Piratpartiet är motsvarande siffra 98,8 procent, inom Renässans 89,2 procent och inom Folkets parti 71,6 procent.

Det är framför allt kvinnor och islänningar i åldern 30 till 39 år som vill få bort henne. Avgångskraven är mer sällsynta bland män och bland personer som har fyllt 60 år.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigríður Á. Andersen.