onsdag 7 februari 2018

USA:s nya ambassad på Island får skottsäkert glas

Skottsäkert glas i alla fönster och väggar som ska kunna stå emot påkörningar från lastbilar i hög fart. Det är några av alla de säkerhetsåtgärder som vidtas vid USA:s nya ambassad i Reykjavík. Nästa år flyttar ambassaden från Laufásvegur till Engjateigur. Prislappen för ombyggnaden är 6,5 miljarder isländska kronor.

Sommaren 1941 ockuperade amerikanska trupper Island. Samma år påbörjades också de diplomatiska relationerna mellan de två länderna. Då invigdes också USA:s ambassad på Laufásvegur i Reykjavík.

Inledningsvis hade USA:s representation på Island status som konsulat. Huset köptes 1947. Åtta år senare fick den status som ambassad.

I dag är USA:s ambassad en av fjorton i den isländska huvudstaden. Genom åren har den besökts av en rad toppolitiker. När dåvarande presidenten Ronald Reagan 1986 träffade Sovjetunionens president Michail Gorbatjov vid ett toppmöte i Reykjavík övernattade han på ambassaden.

Men rubrikerna om ambassaden har inte alltid handlat om världspolitik. Vid flera tillfällen har personal försökt stoppa personer som demonstrerat på gatan eller trottoaren utanför ambassaden. De har också uppmanat personer att inte fotografera huset.

När fallen prövats i domstol har det visat sig att ambassaden inte har rätt att mota bort personer som befinner sig utanför själva ambassadområdet. Både trottoaren och vägen tillhör nämligen Reykjavíks kommun. Eftersom byggnaden inte har status som skyddsobjekt är det heller inte förbjudet att fotografera den.

Efter snart 77 år på Laufásvegur är det dags att flytta. Flyttlasset till Engjateigur går nästa år. Men all inredning får inte följa med. I höstas sålde auktionen 76 föremål på auktion - allt från byråer till mikrovågsugnar - som ett led i att förbereda flytten.

Den nya ambassaden mäter omkring 2 200 kvadratmeter och byggdes 2002. Den senaste ägaren var byggföretaget Ístak.

Det blir dock inte riktigt samma hus som ambassaden flyttar in i. Enligt RÚV lägger USA stora summor på att bygga om huset så att det ska leva upp till säkerhetskraven. Samtliga fönster förses med skottsäkert glas. Och väggarna förstärks så att de blir tillräckligt kraftiga för att kunna stå emot en lastbil som kör in i huset i 80 kilometer i timmen.

Prislappen för ombyggnaden av huset på Engjateigur är 65 miljarder isländska kronor. Vad som händer med byggnaden på Laufásvegur är ännu inte klart. Troligt är att huset sätts ut till försäljning.

Här kan du läsa mer om USA:s ambassad på Island.