onsdag 21 februari 2018

Utrensning på Självständighetspartiets lista i Reykjavík

En storstädning är på gång på Självständighetspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík. Den enda av dagens ledamöter i kommunfullmäktige som kan få en ny chans är Marta Guðjónsdóttir. Både Kjartan Magnússon och Áslaug María Friðriksdóttir - som kämpade om att få toppa listan - petas helt och hållet. Flera namn har starka kopplingar till utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson.

Självständighetspartiet har suttit i opposition i Reykjavík de senaste åtta åren. Det har varit två mandatperioder där stödet för partiet aldrig har lyft. Kritiken mot de politiker som representerat partiet i fullmäktige har ofta varit hård.

Inför vårens kommunalval är målet för Självständighetspartiet att återta makten i kommunen. Det ser dock ut att kunna bli svårt. I dagsläget har den styrande koalitionen - som består av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - en majoritet av väljarna bakom sig.

Den som har fått uppdraget att toppa Självständighetspartiets lista är Eyþór Arnalds. I provvalet vann han en överlägsen seger. Frågan är dock om han kommer att få det så lätt att attrahera väljare. Före provvalssegern satt han i inte mindre än 26 bolagsstyrelser. För många representerar han traditionella kopplingar mellan partiet och näringslivets elit.

Det finns också frågetecken kring den politik partiet tänker driva. Självständighetspartiet motsätter sig planerna på ett nätverk av expressbussar som ska trafikera olika knutpunkter i Reykjavíkområdet. Eyþór Arnalds har dömt ut det som ett angrepp mot privatbilismen. Men en majoritet av väljarna vill se sådan trafik och anser dessutom att frågan är viktig. Det kan göra det svårt för Eyþór Arnalds att locka över väljare som i dag sympatiserar med något av partierna i den styrande koalitionen.

Även om Självständighetspartiet inte genomför någon nämnvärd politisk förnyelse så blir det stor förnyelse på listan i valet. Marta Guðjónsdóttir är den enda av dagens ledamöter i kommunfullmäktige som får en ny chans. Hon är nummer fem på den lista som enligt planerna ska spikas i morgon.

I övrigt är det bara nya namn. Efter Eyþór Arnalds kommer enligt Hringbraut Hildur Björnsdóttir på andra plats. Hon följs av Valgerður Sigurðardóttir, Egill Þór Jónsson, Marta Guðjónsdóttir och Katrín Atladóttir. Därefter följer bland annat Örn Þórðarson, Björn Gíslason, Jórunn Pála Jónasdóttir och Alda Vilhjálmsdóttir.

De senaste åren har Självständighetspartiet fått kritik för manlig dominans på listorna. Nu är sex av de tio översta namnen kvinnor.

Anmärkningsvärt är att Kjartan Magnússon och Áslaug María Friðriksdóttir - som i dag representerar partiet i fullmäktige - enligt förslaget petas helt och hållet. I provvalet kämpade bägge om att få toppa listan. Nu ska Eyþór Arnalds ha agerat internt för att först och främst bli av med Áslaug María Friðriksdóttir.

Diskussionerna om Kjartan Magnússon och Áslaug María Friðriksdóttir ryktas ha varit heta. Bägge har fortfarande anhängare inom partiet. Men många anser också att de gjort svaga insatser de senaste åren. När representantskapet i Reykjavík satte ihop förslaget till lista talade många av vikten av en nystart. Och både Kjartan Magnússon och Áslaug María Friðriksdóttir ansågs utgöra en belastning för partiet eftersom de bägge varit delaktiga i Självständighetspartiets misslyckanden de senaste mandatperioderna.

Men listan illustrerar inte bara den maktkamp som Eyþór Arnalds gick segrande ur. Den illustrerar också vad som skulle kunna vara en gryende maktkamp inom Självständighetspartiet på riksnivå. Sex av de översta namnen har nämligen starka kopplingar till utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson.

Guðlaugur Þór Þórðarson toppade en av partiets listor i Reykjavík i det senaste alltingsvalet. I just huvudstaden har han en mycket stark organisation bakom sig.

I praktiken utgör den föreslagna listan ett slags internt maktskifte där politiker lojala med Guðlaugur Þór Þórðarson hamnar högt upp medan politiker lojala med partiledaren Bjarni Benediktsson petas.

Sannolikt är det mellan dessa två som nästa partiledarstrid kommer att stå. Bjarni Benediktsson har lett Självständighetspartiet till de tre sämsta valresultaten i partiets historia. I höstas var det sannolikt bara regeringsmakten som lyckades rädda honom kvar som partiledare. Hade han inte lyckats se till så att partiet hamnade i regeringsställning hade avgångskraven kommit - och den förmodade utmanaren hade varit Guðlaugur Þór Þórðarson.

Några direkta kopplingar mellan uppdraget som partiledare och utnämningarna som kandidater till fullmäktige i Reykjavík finns inte. Men de namn som nu föreslagits visar att Guðlaugur Þór Þórðarson flyttar fram sina positioner. Och om politiker lojala med honom skulle lyckas vinna makten i Reykjavík skulle det stärka även hans ställning.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet i Reykjavík.