lördag 10 februari 2018

Vigdís Hauksdóttir leder Centerpartiet i Reykjavík

Vigdís Hauksdóttir toppar Centerpartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík. I sju år representerade hon Framstegspartiet i alltinget. När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade partiet följde även hon med över till Centerpartiet. Resten av namnen på valsedeln presenteras först om två veckor. Kandidater har ytterligare en vecka på sig att anmäla sig.

Under sin tid i alltinget mellan 2009 och 2016 var Vigdís Hauksdóttir en av Islands mest kontroversiella politiker. Hon tillhörde samma högerpopulistiska och nationalistiska falang som Framstegspartiets dåvarande ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Han lämnade partiet ett år efter att ha förlorat kampen om ordförandeposten. När han grundade Centerpartiet bytte även Vigdís Hauksdóttir parti.

Vigdís Hauksdóttir ställde inte upp i senaste valet. Sedan hon försvann ur alltinget för ett drygt år sedan har hon arbetat som florist. Hon var också den som arrangerade Centerpartiets valvaka i Reykjavík i oktober förra året.

Nu blir Vigdís Hauksdóttir Centerpartiets toppkandidat i kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj. Kandidater till de övriga platserna på listan kan anmäla sig fram till den 17 februari. Partiledningen presenterar resten av namnen på valsedeln den 24 februari.

Med Vigdís Hauksdóttir får Centerpartiet en politiker som skapar rubriker. Men på samma sätt som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer hon också att stöta bort många väljare. Hon är känd för populistiska utspel - inte minst riktade mot public service-bolaget RÚV.

Även om Centerpartiet gjorde ett starkt val till alltinget för bara drygt tre månader sedan har medvinden avtagit. Opinionssiffrorna har sjunkit och hittills har partiet inte haft några politiska framgångar i alltinget. Reykjavík är dessutom Centerpartiets svagaste fäste. I en färsk opinionsmätning fick partiet bara 1,1 procent. För att få mandat i fullmäktige i Reykjavík krävs omkring 4 procent av rösterna.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.