söndag 11 mars 2018

Billigare biljetter på färjan från Þorlákshöfn till Heimaey

Priset för en biljett på färjan från Þorlákshöfn till Heimaey sänks i morgon från 3 420 till 1 380 isländska kronor. Det betyder att det inte längre är dyrare när färjan inte kan angöra Landeyjahöfn utan måste segla den längre sträckan till Þorlákshöfn. Bakom beslutet står kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson.

På Heimaey finns inte bara ett stort missnöje med att Landeyjahöfn - den hamn som byggdes särskilt för färjetrafik till ön - snart åtta år efter invigningen fortfarande är obrukbar under en stor del av vinterhalvåret. Många är också missnöjda med att det är betydligt dyrare att segla till reservhamnen i Þorlákshöfn.

Tidigare kostade en enkel biljett för en person 3 420 isländska kronor till Þorlákshöfn och 1 380 kronor till Landeyjahöfn. Priset för en liten personbil var 3 420 respektive 2 220 kronor.

Men från och med i morgon är det alltså inte seglingens längd som avgör biljettpriset. Oavsett vilken hamn som angörs av färjan Herjólfur kostar överfarten 1 380 isländska kronor för en person och 2 220 kronor för en personbil.

Beslutet presenterades i går av kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson under Framstegspartiets landsmöte i Reykjavík:
"Somliga av oss är beroende av att kommunikationer till havs är effektiva. Jag har länge kämpat för att Västmannaöarnas invånare ska ha goda kommunikationer. Servicen behöver förbättras och kostnaden minska - särskilt för familjer - och för att inte tala om det bestäms att Herjólfur seglar till Þorlákshöfn och inte till Landeyjahöfn så stiger räkningen fyrfaldigt. Därför är det kul att utnyttja detta tillfälle till att berätta att från och med måndagen blir biljettpriset detsamma även när det seglas till Þorlákshöfn. Detta är regionalpolitik i praktiken."
Här kan du läsa mer om färjan Herjólfur.