lördag 10 mars 2018

Dill bästa restaurangen på Island för fjärde året

Dill i Reykjavík är för fjärde året i följd den bästa restaurangen på Island. Dessutom är Dill den enda restaurangen på Island som platsar i White Guide Nordics näst högsta kategori. Nya på rankningen är Tryggvaskáli i Selfoss samt Geiri Smart och Mat Bar i Reykjavík. Två restauranger försvinner från listan över Islands främsta matställen.

I fyra år har White Guide Nordic utsett de bästa restaurangerna på Island. Samtliga gånger har Dill i Reykjavík med god marginal besegrat samtliga konkurrenter. Dill - som två år i följd dessutom fått en Michelinstjärna - är också den enda restaurangen i landet i kategorin mästarklass, den näst högsta nivån i rankningen.

För tredje året i rad får Dill 79 av totalt 100 möjliga poäng. Maten på Dill får 32 av 40 poäng. Övriga poäng ges för service, dryck, läge och atmosfär.

Nytt är det däremot på andra platsen. Den delas av Fiskmarkaðurinn och Gallery i Reykjavík. Bägge får sammanlagt 74 poäng. Lika många poäng får Grillið och Vox i Reykjavík. Eftersom dessa två restauranger får något lägre betyg för maten rankas de inte lika högt som Fiskmarkaðurinn och Gallery.

Sexa är Norð Austur Sushi & Bar i Seyðisfjörður med 73 poäng, sjua är Slippurinn på Hemön med 73 poäng, åtta är Matur og drykkur i Reykjavík med 72 poäng, nia är Geiri Smart i Reykjavík med 72 poäng, tia är Mat Bar i Reykjavík med 68 poäng, elva är Lava i Grindavík med 67 poäng, tolva är Rub 23 i Akureyri med 64 poäng, på plats tretton kommer Fiskfélagið i Reykjavík med 61 poäng, på plats fjorton Grillmarkaðurinn i Reykjavík med 61 poäng samt på plats femton Kol i Reykjavík och Tryggvaskáli i Selfoss med 61 poäng.

Det är också första gången som så många isländska restauranger som sexton tar plats på White Guide Nordics rankning. De matställen som försvunnit sedan förra listan är Austur-India Fjelagid och Snaps i Reykjavík. Nya bland landets främsta restauranger är Geiri Smart, Mat Bar och Tryggvaskáli.

Ingen isländsk restaurang finns med bland de trettio bästa i Norden. Utöver Island är det bara Grönland som inte har någon restaurang som platsar i den högsta kategorin - internationell mästarnivå. Vinnare är Geranium i Köpenhamn med 97 av 100 poäng.

Här kan du läsa mer om White Guide Nordics rankning av isländska restauranger.