söndag 4 mars 2018

Enhälligt omval för Logi Már Einarsson

Logi Már Einarsson omvaldes enhälligt till Socialdemokraternas partiledare under helgens landsmöte. I sitt tal hävdade han att partiet var på god väg att återta sin position som en grundpelare i isländsk politik. Han hade också förhoppningar om framgångar i vårens kommunalval. Heiða Björg Hilmisdóttir fick nytt förtroende som vice ordförande.

Den akuta krisen för Socialdemokraterna tycks vara över. Efter 2016 års katastrofval - då partiet med knapp marginal lyckades rädda tre mandat i alltinget - har vindarna vänt. Logi Már Einarsson har som ordförande fört partiet till stabila opinionssiffror runt 15 procent. I senaste valet kunde Socialdemokraterna dessutom dubbla antalet mandat.

Än så länge är avståndet långt till partiets ursprungliga mål. När Socialdemokraterna grundades talades det om att utmana Självständighetspartiet om rollen som statsbärande i isländsk politik. I fredagens tal under helgens landsmöte i Reykjavík sade Logi Már Einarsson att partiet nu var på väg tillbaka till den positionen.

Ingen utmanare till Logi Már Einarsson anmälde sig. Han omvaldes också enhälligt till partiledare.

Ingen utmanade heller vice ordföranden Heiða Björg Hilmisdóttir. Även hon omvaldes.

Snorri Sigurgeirsson, som leder partiets ungdomsförbund, valdes till ny partisekreterare. Inga Björk Margrétar Bjarnadóttir, som också hon har ett förflutet inom ungdomsförbundet, valdes till uppdraget som ordförande för Socialdemokraternas verkställande utskott.

Logi Már Einarsson talade även om partiets förhoppningar på kommunalvalen i maj. Han sade sig räkna med framgångar. Det gjorde också Dagur B. Eggertsson, borgmästare och toppkandidat i Reykjavík. Även han ansåg att Socialdemokraterna nu skulle återta ställningen som ett brett parti som lockar väljare från mitten till vänster.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraterna.