söndag 18 mars 2018

Fotbollssupporter föll från läktare - blir utan ersättning

När FH gick av Þórsvöllur i Akureyri försökte en supporter göra en high five med spelaren Jón Ragnar Jónsson. Men när han böjde sig över räcket på läktaren miste supportern balansen och föll till marken. Det tre meter höga fallet gjorde att han bland annat slog ut flera tänder. Men Hæstiréttur Íslands fastslår nu att mannen var vårdslös och inte har rätt till någon ersättning.

När FH bortaslog Þór i Akureyri den 14 september 2014 såg det ut som att Hafnarfjörðurklubben hade goda möjligheter att bli isländska mästare i fotboll. Efter att länge ha toppat tabellen kunde dock Stjarnan passera i sista omgången. Det var inte bara Stjarnans första titel. Garðabærklubben förlorade inte heller en enda match under säsongen.

Matchen på Þórsvöllur slutade 0-2. När en supporter skulle fira segern med Jón Ragnar Jónsson inträffade en olycka. Supportern försökte göra en high five med FH-spelaren. Men när han sträckte sig över räcket föll han till marken - ett fall på tre meter ned i en betonggrop. Mannen ådrog sig en mindre hjärnskakning och fick andra skador på skallen och i ansiktet. Han slog också ut tre tänder.

Försäkringsbolaget Sjóvá nobbade mannens krav på ekonomisk ersättning för olyckan. Supportern hade enligt bolaget varit grovt oaktsam. Hela ansvaret för olyckan låg på mannen.

Supportern höll inte med. I stället valde han att stämma det kommunala fastighetsbolaget Fasteignir Akureyrarbæjar. Han hävdade att räcket på arenan var för lågt. Eftersom räcket inte uppfyllde regelverket var olyckan inte hans ansvar. Därför ansåg sig supportern ha rätt till ersättning.

Men Hæstiréttur Íslands går inte på mannens linje. Domstolen konstaterar att räcket är 82 centimeter högt. Räcket står på en gjuten kant som är 35 centimeter. Räckets totala höjd är alltså 117 centimeter - och enligt de bestämmelser som gällde när arenan byggdes skulle det vara minst en meter. Olyckan inträffade för att mannen var grovt oaktsam.

Mannen byggde rättsprocessen på att den gjutna kanten inte skulle räknas in i själva räcket. I stället för ersättning får han nu betala 750 000 isländska kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.