måndag 12 mars 2018

Framstegspartiet och Centerpartiet i nytt ordkrig

Sigurður Ingi Jóhannsson omvaldes till Framstegspartiets ordförande. Men rösterna på honom var bara hälften så många som när han hösten 2016 besegrade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Efter nederlaget hoppade han av för att bilda Centerpartiet. Nu ifrågasätter Gunnar Bragi Sveinsson, en annan avhoppare, antalet röster i ordförandevalet.

I oktober 2016 besegrade utmanaren Sigurður Ingi Jóhannsson den sittande ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med 370 röster mot 329. Striden om ordförandeskapet i Framstegspartiet ledde ett år senare till att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hoppade av för att bilda Centerpartiet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lyckades locka över många missnöjda medlemmar till Centerpartiet. En av dem var Gunnar Bragi Sveinsson, alltingsledamot som varit både minister och vice ordförande för Framstegspartiet.

Relationen mellan de två partierna är alltjämt frostig. Inte minst sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inför senaste valet sade att han betraktade Lilja Alfreðsdóttir - Framstegspartiets vice ordförande - som en centerpartist. Han förklarade utspelet med att han var den som öppnade dörren för henne till politiken.

Sigurður Ingi Jóhannsson omvaldes under helgens landsmöte till partiledare. Ingen motkandidat hade anmält sig. Han fick 185 röster mot 12 röster för Lilja Alfreðsdóttir. I sitt tacktal sade han att han var tacksam för medlemmarnas stöd.

Men Gunnar Bragi Sveinsson var inte lika imponerad. I ett inlägg på Facebook ifrågasatte han antalet röster för Sigurður Ingi Jóhannsson. Han antydde också - precis som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson många gånger gjort - att han inte skulle vara partiets rättmätige ordförande. Inom Centerpartiet är det en utbredd uppfattning att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avsattes efter en kupp:
"Ett landsmöte med få närvarande visar sig i få röster. Det verkar som att den förmodade ordföranden har förlorat hälften av de röster som han fick 2016. Då var de 370 och nu 185 och 94 procent! Är detta det minst besökta landsmötet i partiets historia?"
Lilja Alfreðsdóttir höll inte med om att landsmötet skulle ha varit någon avslagen affär. Hon sade till RÚV att Gunnar Bragi Sveinssons utspel förmodligen hade en annan bakgrund:
"Jag tror att Gunnar Bragis kommentarer också kan förklaras av att han saknar oss. Gunnar Bragi har varit i partiet nästan sedan han föddes. Naturligtvis är detta en förändring."
Lilja Alfreðsdóttir omvaldes till vice ordförande med 97 procent av rösterna. Partisekreteraren Jón Björn Hákonarson omvaldes med 95 procent av rösterna. Ingen av dem hade någon motkandidat.

Här kan du läsa mer om Gunnar Bragi Sveinssons avhopp från Framstegspartiet.