onsdag 7 mars 2018

Frihetspartiet och Isländska folkfronten till val i Reykjavík

Både Frihetspartiet och Isländska folkfronten tänker kandidera i kommunalvalet i Reykjavík i vår. Frihetspartiets lista toppas av ordföranden Gunnlaugur Ingvarsson - som tidigare ställt upp i val för just Isländska folkfronten. Om planerna går i lås innebär det att två främlingsfientliga partier kämpar om väljarnas röster.

Isländska folkfronten är partiet som två alltingsval i följd misslyckats med att hitta kandidater i hela landet. Samtidigt har de interna konflikterna i det nybildade partiet varit många. Strax före alltingsvalet hösten 2016 lämnade toppkandidaterna Gunnlaugur Ingvarsson och Gústaf Níelsson partiet efter en personstrid med den dåvarande ledaren Helgi Helgason.

Med sig tog avhopparna de underskrifter som var nödvändiga för att Isländska folkfronten skulle kunna ställa upp i de två valkretsarna i Reykjavík. Dessutom visade det sig att ett stort antal av de underskrifter som samlats in var förfalskade.

Även valet hösten 2017 blev ett fiasko för Isländska folkfronten. Inte heller i opinionen har stödet för partiet lyft. I de senaste väljarbarometrarna får Isländska folkfronten bara några promille av rösterna.

Efter att ha lämnat Isländska folkfronten grundade Gunnlaugur Ingvarsson och Gústaf Níelsson Frihetspartiet. I ett pressmeddelande uppger partiet att det kommer att ställa upp i vårens kommunalval i Reykjavík. Listan toppas av partiledaren Gunnlaugur Ingvarsson. Övriga namn är ännu inte klara.

Isländska folkfronten planerar också att kandidera just i Reykjavík. Helgi Helgason, som numera är vice ordförande, säger till DV att inga andra kommuner är aktuella i dagsläget:
"Vi finns alltid på kartan. Det kommer alltid att finnas en röst för de saker som vi kämpar för."
De kommunpolitiska frågor som Isländska folkfronten tänker driva är att dra tillbaka den tomt som anvisats Félag múslima á Íslandi för ett moskébygge, att stödja den årliga Prideparaden, att stoppa förtätningen i centrala Reykjavík och i stället bygga mer i ytterområden och att skrota idén om ett system med snabbgående kollektivtrafik som förbinder stadskärnan med knutpunkter i övriga huvudstadsregionen.

Om bägge partierna lyckas få ihop listor kommer två partier med närmast identiska partiprogram kämpa om väljarna. Konflikten mellan Frihetspartiet och Isländska folkfronten gäller inte några sakpolitiska frågor. Det rör sig i stället om personstrider.

Det ser alltså ut att bli två främlingsfientliga partier som kandiderar i valet. Framstegspartiet valdes våren 2014 in i fullmäktige i Reykjavík efter en valkampanj som präglades av utspel riktade mot muslimer. Men partiets nya ledning har inte ställt sig bakom några sådana kampanjer. I vårens val finns det i dagsläget inget som talar för att Framstegspartiet skulle börja driva främlingsfientlig politik.

Det var under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons tid som partiledare som Framstegspartiet blev allt mer nationalistiskt och högerpopulistiskt. Den kursändringen kulminerade i kommunalvalet i Reykjavík 2014.

Efter att ha förlorat en ordförandestrid mot Sigurður Ingi Jóhannsson bildade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Centerpartiet. Där har han hittills inte använt sig av lika nationalistisk retorik. Inte heller har det gjorts sådana utspel från partiavdelningen i Reykjavík.

Sannolikt är därför att det blir Isländska folkfronten och Frihetspartiet som blir ensamma om att göra motstånd mot islam till en huvudfråga i valet. Sådana attityder räckte för Framstegspartiet för fyra år sedan - men det är tveksamt om det räcker för två nya partier som kämpar om samma väljare men samtidigt bekämpar varandra efter alla interna konflikter.

Här kan du läsa mer om Frihetspartiet.