fredag 9 mars 2018

Haraldur Benediktsson: "Taktlöst kämpa mot en kvinna"

Haraldur Benediktsson kandiderar inte till uppdraget som Självständighetspartiets vice ordförande. Han anser att det vore taktlöst av honom själv som medelålders man att försöka ge sig in i en kamp mot en ung kvinna. I stället meddelar Haraldur Benediktsson på Facebook att han ger sitt stöd till Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som vice ordförande.

I de två senaste valen till alltinget har Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen toppats av Haraldur Benediktsson med Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som tvåa. I regel går uppdrag som minister till den som står överst på listan. Men två val i följd har hon gått före honom när det gäller ministerposter.

När Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir första gången blev minister 2016 var det på förslag från Haraldur Benediktsson själv. Efter valet förra hösten fortsatte hon som minister.

Hon kandiderar nu till uppdraget som Självständighetspartiets vice ordförande. Haraldur Benediktsson skriver på Facebook att han kommer att ge sitt stöd till hennes kandidatur:
"Jag har sagt att det skulle vara taktlöst av en medelålders man att börja kämpa om något sådant med en kvinna, som dessutom är en vän och kamrat från samma valkrets. En individ som har allt vad som krävs för att bli Självständighetspartiets framtida ledare om det fortsätter så här."
Här kan du läsa mer om Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Haraldur Benediktsson.