söndag 4 mars 2018

Ingen ledarstrid på Renässans landsmöte

Þorsteinn Víglundsson kommer inte att utmana Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir om posten som Renässans partiledare. I stället kandiderar han till uppdraget som vice ordförande inför partiets landsmöte nästa helg. Han skriver på Facebook att han vill fortsätta arbeta för nödvändiga förändringar i det isländska samhället.

Den senaste tiden har Þorsteinn Víglundsson fått en hel del påtryckningar om att kandidera till posten som partiledare. Han skulle då utmana Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - som valdes för knappt fem månader sedan efter att grundaren Benedikt Jóhannesson avgått som ordförande till följd av svaga opinionssiffror.

Både Þorsteinn Víglundsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir sitter i alltinget för Renässans sedan hösten 2016. Bägge var ministrar i den kortlivade koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

Uppdraget som partiets vice ordförande är vakant. Posten har varit ledig sedan Jóna Sólveig Elínardóttir valde att avgå efter att ha förlorat sin plats i alltinget i nyvalet i oktober förra året.

Men Þorsteinn Víglundsson tänker alltså inte skapa någon ledarstrid inom Renässans. Han skriver på Facebook att han i stället kandiderar till posten som vice ordförande:
"Under den korta tid som gått från partiets grundande har Renässans i praktiken visat att vi har mod och tåga att ta oss an de förändringar som är nödvändiga i det isländska samhället så att livsvillkoren här fortsätter att vara som bäst. Vi vill kämpa för liberalism, tolerans och ett öppet samhälle där alla åtnjuter jämlikhet och samma möjligheter. Där frihet sätts först i stället för förmynderi. Där ett starkt välfärdssystem prioriteras tillsammans med utbildning och mångfasetterad kultur. Där fri och stark konkurrens råder på näringslivets alla områden. Där livsmedelspriser och räntenivåer är jämförbara med våra grannländer. Kort sagt att Island är ett fantastiskt land för människor att leva i för alla sorters människor - unga som gamla, kvinnor som män, homosexuell eller inte, infödd som inflyttad."
Renässans landsmöte äger rum i Reykjanesbær nästa helg. Hittills finns det inga andra kandidater till uppdragen som ordförande och vice ordförande.

Här kan du läsa mer om ledarskapet inom Renässans.