tisdag 27 mars 2018

Isländska ministrar bojkottar fotbolls-VM i Ryssland

Island utvisar inga ryska diplomater. Men några möten på hög politisk nivå blir det inte mellan de två länderna. Inga isländska ledare kommer heller att besöka sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Det meddelade utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson i går den ryske ambassadören Anton Vasiliev. Bojkotten är en konsekvens av attacken mot Sergej Skripal.

Den ryske dubbelagenten Sergej Skripal förgiftades med nervgiftet novichok i brittiska Salisbury. Brittiska myndigheter har lagt skulden på Ryssland. En rad Nato-allierade har tillsammans med EU därför protesterat mot attacken på agenten. En rad ryska diplomater har utvisats från bland annat USA, Storbritannien, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Även Island ansluter sig till protesterna. I ett pressmeddelande från utrikesdepartementet beskrivs det ryska agerandet som "ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett hot mot säkerhet och fred i Europa".

I pressmeddelandet kommenteras även Rysslands bemötande av anklagelserna. Det har inte varit förtroendeingivande och förklaringarna till Sergej Skripals öde har inte varit trovärdiga.

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson meddelade i går eftermiddag först alltingets utrikesnämnd om regeringens beslut. Han kallade därefter Anton Vasiliev, Rysslands ambassadör på Island, till ett möte där han redogjorde för Islands hållning i frågan.

Island kommer inte att utvisa några ryska diplomater från Island. I stället kommer alla möten med ryska ledare och högt uppsatta ämbetsmän att blåsas av på obestämd framtid. Isländska ministrar kommer därför att bojkotta sommarens fotbolls-VM i Ryssland och inte finnas på plats vid någon av Islands matcher i turneringen. Inte heller kommer president Guðni Th. Jóhannesson att närvara.

Tidigare var planen att tre isländska ministrar skulle besöka Ryssland under VM: statsminister Katrín Jakobsdóttir, utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson samt kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir.

Att Island inte utvisar några ryssar ska inte betraktas som en mildare hållning än vad de närmaste allierade visar. Sannolikt är att beslutet att inte utvisa diplomater har tagits av praktiska skäl. Om Ryssland skulle svara med utvisningar av isländska diplomater skulle ambassaden i Moskva i praktiken vara obrukbar. Island har nämligen bara tre anställda på ambassaden i Ryssland.

Guðlaugur Þór Þórðarson kommenterade steget i Vísir i går kväll. Han sade att Island helt och hållet slöt upp bakom de allierade nationernas åtgärder. Han ansåg att Island sett till landets storlek agerade lika kraftfullt mot Ryssland som dessa större länder.

Inför beslutet hade Guðlaugur Þór Þórðarson kontakt med sina kollegor i de nordiska länderna.

Anton Vasiliev tillbakavisar anklagelserna om att Ryssland skulle ha något med attacken på Sergej Skripal att göra. Han säger till RÚV att han trots gårdagens beslut hoppas på fortsatt goda förbindelser med Island:
"Vi vill inte att denna händelse ska få allvarliga konsekvenser för Islands och Rysslands relation som står på en stark grund. Jag är övertygad om att det kommer att vara så även i framtiden."
Berglind Ásgeirsdóttir, Islands ambassadör i Ryssland, sade nyligen till RÚV att fotbolls-VM skulle kunna öppna dörren för många nya möjligheter för det isländska näringslivet. Det fick Garðar Helgason, ordförande för branschorganisationen Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi, att i RÚV på nytt uppmana regeringen att ompröva sanktionerna mot Ryssland.

Island deltar sedan 2015 i de sanktioner som EU införde mot Ryssland efter inmarschen på Krim. Det ryska svaret blev ett importstopp riktat mot isländsk fisk och lamm. Sanktionerna har slagit hårdast mot delar av den isländska fiskeindustrin eftersom Ryssland är en av de största marknaderna.

Men de utsikterna har knappast förbättrats genom gårdagens beslut. Om Ryssland tänker svara på att Island nu sluter upp bakom kritiken från bland annat Storbritannien och USA återstår att se.

Här kan du läsa mer om Island och Ryssland.