lördag 10 mars 2018

Isländskt snus ska förseglas för att stoppa innehållsbluff

Dosor som är halvfulla eller till stora delar innehåller kaffe. Det är några av de bluffar som isländska snusare har drabbats av på senare tid. Nu reagerar statliga ÁTVR på problemet och lanserar under våren förseglade snusdosor. De manipulerade dosorna har sålts i olika butiker, rapporterar Fréttablaðið.

Det nässnus som finns på den isländska marknaden säljs i inplastade rör från statliga ÁTVR. Men någon annan försegling finns inte. När handlare tar bort plasten finns ingen försegling som skyddar de enskilda dosorna.

Den senaste tiden har en rad innehållsbluffar upptäckts. Flera kunder har köpt dosor som visat sig vara halvfulla. I andra har innehållet manipulerats genom att snuset ersatts med kaffe - en produkt som är betydligt billigare.

Sigrún Ósk Sigurðardóttir, biträdande generaldirektör för ÁTVR, säger till Fréttablaðið att det hittills inte upptäckts något hälsofarligt i de manipulerade dosorna. För att minska risken för att någon ska lura kunder kommer de att förseglas:
"Projektet är under bearbetning och vi hoppas att testerna är avklarade mycket snart. Målet är att förseglade dosor ska komma ut på marknaden i vår."
På Island säljs årligen omkring 40 ton nässnus. Det rör sig alltså om 800 000 dosor med 50 gram. Trots att enbart nässnus finns till försäljning använder de flesta kunderna det till att göra prillor som stoppas in under läppen.

Här kan du läsa mer om hur det gick till när svenskt snus förbjöds på Island.