måndag 19 mars 2018

Kommunlistan toppar med Ljus framtid och Renässans

Politiker från Ljus framtid och Renässans står överst på Kommunlistans valsedel i Akureyri. Listan toppas av Halla Björk Reynisdóttir från Ljus framtid. Nummer tre på listan är Hildur Betty Kristjánsdóttir från Renässans. Namnen presenterades i går när Kommunlistan firade tjugoårsjubileum på Hof i Akureyri.

Kommunlistan grundades i Akureyri den 18 mars 1998. Partiets största valframgång kom 2010 när Kommunlistan fick egen majoritet i fullmäktige i Akureyri. I valet 2014 fick partiet två mandat.

I vårens kommunalval blir det stora förändringar på listan. Varken Matthías Rögnvaldsson eller Silja Dögg Baldursdóttir - som i dag representerar partiet i fullmäktige - vill sitta kvar. De finns med på valsedeln men så långt ned att de inte kommer att väljas in.

I stället finns flera namn från Ljus framtid och Renässans högt upp på listan. Inget av partierna går till val med någon egen lista i Akureyri.

Halla Björk Reynisdóttir toppar listan. I det senaste alltingsvalet var hon nummer två på Ljus framtids lista i den nordöstra valkretsen. Trea är Hildur Betty Kristjánsdóttir. Hon leder Renässans kommunförening i Akureyri. Och på tionde plats finns Brynhildur Pétursdóttir. Hon har tidigare representerat Ljus framtid i alltinget.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Akureyri.