fredag 30 mars 2018

Kritiserar kransnedläggning på Birna Brjánsdóttirs grav

Att lägga en krans på Birna Brjánsdóttirs grav utan samråd med hennes anhöriga var olämpligt. Det anser kyrkogårdschefen Þórsteinn Ragnarsson. Även modern Sigurlaug Hreinsdóttir är mycket kritisk. Det var besättningen på trålaren Polar Nanoq som lade ned kransen. En av besättningsmännen har dömts för mordet på Birna Brjánsdóttir.

I januari 2017 försvann 20-åriga Birna Brjánsdóttir efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hennes kropp på stranden vid Selvogur. Den grönländske sjömannen Thomas Møller Olsen dömdes för mordet och för grovt narkotikabrott till nitton års fängelse.

Thomas Møller Olsen var anställd på trålaren Polar Nanoq. Han mördade Birna Brjánsdóttir när båten låg i hamn i Hafnarfjörður. Thomas Møller Olsen har hela tiden förnekat mordet. Den fällande domen har överklagats till Landsréttur. Fallet kommer att prövas på nytt under våren.

Nyligen tog Polar Nanoqs besättning initiativ till att lägga en krans på Birna Brjánsdóttirs grav. Sermitsiaq berättar att de gjorde det för att minnas att det gått ett år sedan mordet. Kransen togs till Fossvogskirkjugarður i Reykjavík i samband med att trålaren låg i hamn i Hafnarfjörður.

Men besättningen tog inte kontakt med Birna Brjánsdóttirs anhöriga. I ett mejl till Sermitsiaq skriver de att de gjorde detta av respekt för modern Sigurlaug Hreinsdóttir och för att inte öka hennes smärta.

Sigurlaug Hreinsdóttir var mycket kritisk till besättningens agerande. På Facebook skrev hon enligt DV att det var respektlöst att inte kontakta henne först. Hon ifrågasatte också varför besättningen skickade bilder på Birna Brjánsdóttirs grav till medierna.

Þórsteinn Ragnarsson, chef för kyrkogårdsförvaltningen Kirkjugarðar Reykjavíkurprófastdæma, ger henne rätt. Han skriver i ett uttalande att den som vill lägga ned en krans vid en grav bör ha samråd med de anhöriga. Besättningens initiativ var det inget fel på, men däremot var genomförandet inte korrekt. Därmed bröt de enligt Þórsteinn Ragnarsson mot oskrivna regler.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.