måndag 5 mars 2018

Majoriteten med knappt försprång i Reykjavík

Självständighetspartiet är störst i Reykjavík. Men den styrande koalitionen i kommunen behåller majoriteten i fullmäktige - trots att stödet för Ljus framtid är i det närmaste utraderat. Både Centerpartiet och Renässans får varsin ledamot invald i Reykjavík. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I Reykjavík utökas antalet platser i kommunfullmäktige från dagens 15 till 23 i samband med kommunalvalet den 26 maj. En konsekvens blir att det kommer att räcka med ungefär 4 procent av rösterna för att få mandat i fullmäktige. Tidigare har det krävts omkring 5 procent. I kommunalvalen finns det till skillnad från alltingsvalen ingen spärr vid en viss procentsats.

Självständighetspartiet har nu ett stort försprång mot Socialdemokraterna med tre månader kvar till valet. Partiet får nu 35,2 procent, en ökning med 9,5 procentenheter jämfört med valresultatet våren 2014.

Socialdemokraterna ser alltså ut att förlora positionen som största parti i kommunen. Det är 27,2 procent av väljarna som tänker lägga sin röst på Socialdemokraterna, en minskning med 4,7 procentenheter.

I dag regerar Socialdemokraterna ihop med Gröna vänstern, Piratpartiet och Ljus framtid. Gröna vänstern ökar med 3,7 procentenheter till 12 procent och Piratpartiet ökar med 3 procentenheter till 8,9 procent.

Stödet för Ljus framtid är däremot nästan utraderat. Partiet har 0,7 procent av väljarna bakom sig, en nedgång med 14,9 procentenheter jämfört med valet för fyra år sedan.

Men det är inte bara Ljus framtid som förlorar samtliga platser i fullmäktige. Även Framstegspartiet är på väg att gå miste om representation i Reykjavík. Partiet backar 7,3 procentenheter till 3,4 procent.

Två nya partier väljs in i kommunen. Centerpartiet får 6 procent och Renässans 4,2 procent. Utan mandat blir Folkets parti med 1,9 procent och Islands socialistparti med 0,5 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått nio mandat, Socialdemokraterna sju mandat, Gröna vänstern tre mandat, Piratpartiet två mandat samt Centerpartiet och Renässans ett mandat var.

Den sittande koalitionen - Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet - behåller majoriteten i fullmäktige. Men Ljus framtids kollaps gör att de tre koalitionspartierna kan regera vidare med minsta möjliga marginal med 12 av 23 mandat.

För att Självständighetspartiet ska kunna bilda majoritet behöver partiet locka över minst ett parti från den koalition som nu styr Reykjavík. En allians med Centerpartiet och Renässans skulle bara ge totalt elva mandat.

Mycket kan dock hända fram till valet. Flera partier har ännu inte presenterat sina listor. Ännu fler har inte lagt fram något kommunpolitiskt program.

Anmärkningsvärt är att opinionen i Reykjavík skiljer sig avsevärt från läget i rikspolitiken. Socialdemokraterna är betydligt starkare i kommunen än på riksplanet. För Gröna vänstern gäller det motsatta. Stödet för Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid är ungefär på samma nivå. Självständighetspartiet går just nu bättre i kommunen medan Framstegspartiet och Folkets parti har det svårare i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.