torsdag 29 mars 2018

Mest långväga flyttfågeln på Island flög 691 mil

Från Ghana till Melrakkaslétta är avståndet 691 mil. Där sågs i maj den sandlöpare som var 2017 års mest långväga flyttfågel. Ett annat anmärkningsvärt fynd var den svarthätta som flög vilse till Siglufjörður - men som ändå hittade tillbaka till Skottland där fågeln håller till i vanliga fall. Det visar en rapport från Nátt­úru­fræðistofn­un­ Íslands.

Under 2017 ringmärktes 21 463 fåglar av 85 olika arter. Aldrig tidigare har så många fåglar märkts på ett år på Island. Sedan ringmärkning påbörjades för 97 år sedan har totalt 718 797 fåglar ringmärkts.

Den fågel som ringmärktes mest förra året var gråsiska följd av rödvingetrast, lunnefågel, silvertärna och kustsnäppa. För första gången märktes större korsnäbb på Island.

Den mest beresta fågeln var alltså en sandlöpare som under våren gjorde resan från Ghana till Melrakkaslétta, en sträcka på 691 mil.

I november 2016 sågs en svarthätta i Siglufjörður. Arten häckar inte på Island utan till ön har bara enstaka exemplar som flugit vilse kommit. Men svarthättan lyckades hitta tillbaka till hemtrakterna i Skottland. För första gången lyckades därmed en vilsen tätting återvända till den vanliga miljön. Tidigare har sådant bara hänt med större arter.