tisdag 6 mars 2018

Petad politiker blir Eyþór Arnalds högra hand i Reykjavík

Efter Eyþór Arnalds seger i Självständighetspartiets provval i Reykjavík petades både tvåan Áslaug María Friðriksdóttir och trean Kjartan Magnússon från listan. Hon kommenterade petningen med att tala om förändrade spelregler medan han var tyst. Nu har tystnaden fått sin förklaring. Kjartan Magnússon blir nu Eyþór Arnalds högra hand i kommunpolitiken.

Eyþór Arnalds vann en klar seger i Självständighetspartiets provval inför vårens kommunalval i Reykjavík. Han besegrade bland annat Áslaug María Friðriksdóttir och Kjartan Magnússon. Bägge representerar i dag partiet i kommunfullmäktige. Bägge ville också toppa listan i det kommande valet.

Men när Självständighetspartiets lista spikades hade Eyþór Arnalds fått sin vilja igenom hos valberedningen. Trots att valsedeln innehåller 46 namn fanns det inte plats för Áslaug María Friðriksdóttir eller Kjartan Magnússon.

Petningarna innebär slutet på två långa karriärer inom kommunpolitiken. Kjartan Magnússon valdes in i fullmäktige i Reykjavík redan 1999. Áslaug María Friðriksdóttir valdes in 2013 men dök upp som ersättare första gången så tidigt som 2006.

Áslaug María Friðriksdóttir var allt annat än nöjd med petningen. Hon skrev på Facebook att hon efter förlusten i provvalet ville få andra platsen på listan. Men det var uppenbarligen inget som Eyþór Arnalds ställde sig bakom:
"Bra stöd i traditionella provval har liten betydelse när spelreglerna förändras och makten över uppställningen läggs i ett fåtal händer. För mig är det sannerligen en besvikelse att inte ha en plats på Självständighetspartiets lista inför kommunfullmäktigevalet i vår. Jag önskade efter att få listans andra plats trots att jag visste att jag inte hade stöd från valberedningens majoritet om inte den nya ledaren stödde det förslaget. Det visade sig inte vara så och därför gick det som det gick."
Dessutom kommenterade Áslaug María Friðriksdóttir Självständighetspartiets opinionssiffror i kommunen. Hon jämförde dem med hur det såg ut inom rikspolitiken och ansåg att partiet i Reykjavík klarat sig ganska bra. Tidigare hade Eyþór Arnalds i Vísir förklarat beslutet att peta henne med det svaga stödet i opinionen.

Men från Kjartan Magnússon var det tyst. Efter en dryg vecka fick tystnaden sin förklaring. Självständighetspartiet uppgav då i ett pressmeddelande att Kjartan Magnússon skulle bli politisk rådgivare åt Eyþór Arnalds. Och om Eyþór Arnalds skulle lyckas bli borgmästare i Reykjavík blir Kjartan Magnússon hans assistent.

Det var inte den enda nyrekryteringen från partiets nya toppkandidat. I ett annat pressmeddelande presenterades Janus Arn Guðmundsson som chef för Självständighetspartiets grupp i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Självständighetspartiet har också klubbat valplattformen. I en rad frågor tar partiet strid med Socialdemokraterna. Där Socialdemokraterna talar om förtätning av stadskärnan prioriterar Självständighetspartiet att Reykjavík växer i Keldur, Örfirisey och Geldinganes.

Partiet vill att kollektivtrafik ska bli ett alternativ för fler Reykjavíkbor. Självständighetspartiet anser därför att busstrafiken bör utvidgas - men inte på det sätt som Socialdemokraterna förespråkar med ett nätverk av expressbussar från stadskärnan till olika knutpunkter. Som nytt nav för busstrafiken i Reykjavík föreslår partiet Kringlan.

Dessutom tänker Självständighetspartiet försöka få alltinget att riva upp det beslut som gjort att Reykjavík nu utökar antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 15 till 23. Partiet vill återgå till 15 platser i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om utrensningen inom Självständighetspartiet.