tisdag 6 mars 2018

Renässans och Ljus framtid i allians inför kommunalval

Pawel Bartoszek kan bli Renässans toppkandidat i kommunalvalet i Reykjavík. Men partiet letar också efter en kvinna som kan ta första eller andra plats på listan. I grannkommunen Kópavogur går Renässans till val på en gemensam lista med Ljus framtid. Där får Ljus framtids Theodóra S. Þorsteinsdóttir översta platsen på valsedeln.

Under förhandlingarna om ett regeringssamarbete med Självständighetspartiet hösten 2016 smälte Renässans och Ljus framtid nästan ihop till ett parti. Det följande året fortsatte ett nära samarbete mellan de två partierna.

Men där Renässans lyckades rädda fyra platser i alltinget i valet hösten 2017 förlorade Ljus framtid samtliga platser. Och det är inte bara i rikspolitiken som stödet för partiet är i det närmaste utraderat. Läget är detsamma i Reykjavík inför kommunalvalet den 26 maj i år.

I Reykjavík har Ljus framtid två mandat att försvara. Hittills har dock inte partiet lyckats hitta den kandidat som ska leda partiets lista i valet. Nu talas det om tidigare alltingsledamoten Nicole Leigh Mosty som det mest sannolika toppnamnet. Inget pekar i dagsläget på att hon skulle kunna bli den röstmagnet som räddar Ljus framtid kvar i kommunfullmäktige.

Ljus framtids svaga opinionssiffror i Reykjavík är skälet till att Renässans inte vill samarbeta med partiet i kommunen. Renässans kommer i stället att gå till val med en egen lista.

Partiet söker just nu en kvinna till en av de två översta platserna. Namn som har förekommit i diskussionerna är Jarþrúður Ásmundsdóttir, som länge var med i Självständighetspartiet men inför senaste valet bytte parti och kandiderade för Renässans, Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir, som varit assistent åt dåvarande socialministern Þorsteinn Víglundsson, och Þórdís Lóa Þórhallsdóttir, som är anställd inom kommunen.

Även Hildur Björnsdóttir ska ha fått frågan. Hon valde dock att tacka nej när hon i stället blev erbjuden andra plats på Självständighetspartiets lista i Reykjavík.

En som ställer upp är Pawel Bartoszek. Han blev in i alltinget för Renässans hösten 2016, men förlorade sin plats i förra årets nyval. Även han var tidigare aktiv inom Självständighetspartiet.

Pawel Bartoszek tar sannolikt en av de två översta platserna på valsedeln. Han skriver på Facebook att han meddelat valberedningen att han står till förfogande:
"Reykjavík är en fantastisk stad. Den lockar till sig begåvade människor från hela landet och från alla världens hörn. Den är ofta dragningskraften som drar tillbaka de islänningar som har flyttat till utlandet åter hem. Reykjavík är en fantastisk stad och jag vill hjälpa till att göra den ännu bättre."
I Kópavogur är inte läget för Ljus framtid lika kritiskt. Partiet ingår i den styrande koalitionen och kommer nu att bilda allians med Renässans inför valet. Toppkandidat blir Theodóra S. Þor­steinsdóttir, som redan i dag representerar Ljus framtid i kommunfullmäktige. Hon säger i Morgunblaðið att initiativet kom från Renässans:
"Vi i Ljus framtid hade kommit långt med att sätta ihop hela listan när Renässans önskade efter ett samarbete. Vi håller nu på med arbetet att sätta ihop en gemensam lista och det går mycket bra."
Nummer två på listan blir en företrädare för Renässans. Uppdraget går till Ein­ar Þor­varðar­son, som är tidigare handbollsspelare och som är tidigare generalsekreterare för det isländska handbollsförbundet Handknattleikssamband Íslands.

Här kan du läsa mer om Renässans inför kommunalvalet i Reykjavík.