fredag 16 mars 2018

Socialdemokraterna åter största parti i Reykjavík

Socialdemokraterna återtar positionen som största parti i Reykjavík. Tillsammans med Piratpartiet och Gröna vänstern behåller partiet majoriteten i kommunfullmäktige. Både Renässans och Centerpartiet får sina första mandat i Reykjavík. Folkets parti och Framstegspartiet blir däremot utan representation i fullmäktige. Det visar en mätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Två och en halv månad återstår till kommunalvalet i Reykjavík. I dagsläget ser det ut som att elva partier kommer att ställa upp i valet. Men enligt den senaste opinionsundersökningen från Gallup är det bara sex partier som kommer att få några mandat i fullmäktige.

Sedan den mätning som gjordes för en månad sedan har Självständighetspartiets mål om att åstadkomma ett maktskifte inte blivit mer realistiskt. Socialdemokraterna är nu åter största parti i kommunen.

Visserligen minskar det sammanlagda för den styrande majoriteten något. Men de väljare som lämnar koalitionen - som består av Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet samt Ljus framtid som inte kommer att ställa upp i valet - går inte till Självständighetspartiet.

Nu får Socialdemokraterna 29,9 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Det gör partiet till mätningens vinnare. Självständighetspartiet backar 0,1 procentenhet till 29 procent.

Samtidigt går de bägge koalitionspartierna tillbaka. Piratpartiet minskar 0,3 procentenheter till 13 procent medan Gröna vänstern förlorar 3 procentenheter till 10,3 procent. Det är den största tillbakagången för något parti i denna undersökning. Renässans backar 0,3 procentenheter till 6,1 procent.

En annan vinnare är Centerpartiet som ökar med 2,9 procentenheter till 4 procent. Om det blir ett valresultat blir det sannolikt precis tillräckligt för att vinna mandat i kommunfullmäktige.

Utan mandat blir Folkets parti med 3,1 procent, en nedgång med 1,7 procentenheter, och Framstegspartiet med 2,9 procent, vilket är samma siffra som föregående månad.

Ytterligare tre partier avser att ställa upp i valet. Det rör sig om Frihetspartiet, Isländska folkfronten och Folkfronten.

Den styrande koalitionen skulle alltså kunna regera vidare. Tillsammans får Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern 13 av 23 mandat i fullmäktige.

Socialdemokraterna och Självständighetspartiet får åtta mandat var. Piratpartiet får tre mandat, Gröna vänstern två mandat samt Renässans och Centerpartiet ett mandat var.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.