fredag 2 mars 2018

Stödet för Islands nya regering fortsätter sjunka

Stödet för Islands regering sjunker till 64 procent. Det är en minskning med 10 procentenheter på bara två månader - men koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet har alltjämt fler anhängare än vad någon av de två senaste regeringarna hade vid något tillfälle. Det visar en ny opinionsmätning utförd av Gallup.

När koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet tog makten strax före årsskiftet var stödet starkt. I Gallups första mätning efter regeringsskiftet var det 74,1 procent som ställde sig bakom statsminister Katrín Jakobsdóttirs koalition. Så stort hade inte stödet för någon isländsk regering varit på nästan tio år.

Men stödet sjunker nu snabbt. Nu är det 64 procent som sympatiserar med regeringen, en tillbakagång med 6,6 procentenheter jämfört med Gallups januarimätning. Även om stödet dalar är det fortfarande starkare än för någon av de två senaste regeringarna vid något tillfälle.

Lika många har inte slutit upp bakom en regering sedan Gröna vänstern och Socialdemokraterna började regera i minoritet i januari 2009 direkt efter finanskraschen. Stödet för den koalitionen var 65 procent i den första mätningen som gjordes sedan Socialdemokraterna lämnat regeringssamarbetet med Självständighetspartiet för att i stället regera med Gröna vänstern.

Självständighetspartiet behåller positionen som största parti med god marginal. Partiet backar 2 procentenheter till 23,5 procent. Opinionssiffran är den sämsta på ett halvår.

Gröna vänstern är fortsatt näst största parti. Stödet sjunker med 0,3 procentenheter till 16,6 procent. Koalitionspartnern Framstegspartiet tappar 0,2 procentenheter till 9,3 procent. Det är den lägsta noteringen efter nyvalet i oktober förra året.

Socialdemokraterna får också partiets sämsta siffra sedan valet. Ändå behåller Socialdemokraterna ställningen som största oppositionsparti. Det är nu 15,3 procent som sympatiserar med partiet, en nedgång med 0,8 procentenheter.

Piratpartiet ökar med 1,2 procentenheter till 11,9 procent. Noteringen är den högsta på sju månader. Också Centerpartiet får den bästa siffran efter nyvalet. Stödet är nu 8,6 procent, en uppgång med 1,8 procentenheter.

Både Renässans och Folkets parti klarar femprocentsspärren. Renässans minskar med 0,5 procentenheter till 6,8 procent medan Folkets parti ökar med 0,4 procentenheter till 5,9 procent.

Ljus framtid fortsätter att ha långt upp till spärren för att komma in i alltinget. Om det hade varit val i dag hade 1,3 procent av islänningarna lagt sin röst på Ljus framtid, en ökning med 0,2 procentenheter.

Övriga partier får 0,9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.