söndag 25 mars 2018

Tvist om vikingaklappet - vill stoppa tröjor med Hú!

Illustration: Hugleikur Dagsson
Stoppa försäljningen av tröjor med trycket Hú! eller ge en del av intäkterna till Gunnar Þór Andrésson. Den uppmaningen fick nyligen tecknaren Hugleikur Dagsson. I snart två år har han sålt tröjor med en isländsk fotbollssupporter som ropar Hú! - ett ord som förknippas med hejaramsan vikingaklappet. Gunnar Þór Andrésson har nämligen registrerat Húh! som varumärke.

Sommaren 2016 gick de isländska herrarna till kvartsfinal i fotbolls-EM. Framgångarna kom att förknippas med hejaramsan Víkingaklappið, vikingaklappet, som i Sverige brukar kallas vulkanen. I ramsan ingår ett kraftfullt Hú! eller Húh!

Tecknaren Hugleikur Dagsson började samma sommar att sälja tröjor med ett motiv inspirerat av framgångarna. Teckningen föreställer en isländsk fotbollssupporter som ropar Hú!

Nyligen fick han ett brev från Gunnar Þór Andrésson. Det visade sig att han efter turneringen registrerat Húh! som varumärke. Registreringen gäller kläder och alkohol. Nu ansåg han att Hugleikur Dagsson gjorde intrång på hans varumärke genom att sälja tröjor med ordet Hú!

Han gav Hugleikur Dagsson två alternativ: att upphöra med försäljningen av tröjorna eller att ge en del av intäkterna till Gunnar Þór Andrésson. Hugleikur Dagsson bestämde sig så småningom för att sälja de sista tröjorna i den egna webbutiken.

Facebook skriver Hugleikur Dagsson att han har att göra med grinchen som stal vikingaklappet. Han anser att det är märkligt att en person kan anse sig äga ett ord som borde tillhöra alla islänningar - inte minst eftersom själva hejaramsan stulits från Skottland.

Gunnar Þór Andrésson säger till RÚV att han inte alls vill tvinga Hugleikur Dagsson att sluta med försäljningen. Däremot vill han att hans varumärke - som han ännu inte har använt sedan registreringen för snart två år sedan - ska respekteras. Det skulle alltså ske genom att han fick del av intäkterna:
"Jag förbjöd honom inte att sälja tröjan. Jag ville bara att vi kom överens om en uppgörelse om han hade några idéer om en fast siffra eller procent."
Registreringen är gjord hos Einkaleyfastofa. Om Hugleikur Dagsson skulle välja att strunta i Gunnar Þór Andréssons krav och fortsätta med försäljningen kan han ta varumärkestvisten till Neytendastofa. Då blir det upp till myndigheten att avgöra om Hú! och Húh! faktiskt är samma sak.