lördag 31 mars 2018

Vandringsled till Reykjadalur stängs för att stoppa skador

I dag stängs vandringsleden upp till Reykjadalur ovanför Hveragerði. Stigen är just nu en enda lervälling. För att undvika ytterligare skador på naturen har Umhverfisstofnun beslutat att stänga stigen i upp till två veckor. Av samma skäl har redan stigar vid Skógafoss och Fjaðrárgljúfur spärrats av för alla besökare.

Att det fanns en liten å med behagliga badtemperaturer i Reykjadalur ovanför Hveragerði var länge något som bara lokalbefolkning och några få turister kände till. Så sent som 2010 var det ungefär 8 000 personer som gjorde den drygt halvtimmeslånga vandringen upp till den badvänliga delen av ån. Förra året var antalet 120 000 personer.

Den som tidigare kunde räkna med avskildhet i Reykjadalur kommer i dag att trängas med mängder av andra turister. Belastningen på naturen längs stigen upp till Reykjadalur har ökat i takt med antalet besökare. Just nu är leden en enda lervälling.

I dag stänger därför Umhverfisstofnun vandringsleden till Reykjadalur. Beslutet ska omprövas inom två veckor. Enligt myndigheten är det nödvändigt att stänga området för besökare för att förhindra ytterligare skador på växtlighet och mylla. I lervällingen är det många som går utanför stigen vilket gör att ännu större områden drabbas av skadorna.

Umhverfisstofnun undersökte området efter uppmaningar från lokalbefolkning. Det finns fortfarande tjäle i jorden samtidigt som ytan är mycket blöt. Vid denna tidpunkt på året är marken som känsligast för skador.

Men det är inte bara stigen till Reykjadalur som just nu bara är gyttja. Flera andra vandringsleder har nyligen stängts av samma skäl. Nyligen stängdes leden till Skógarheiði ovanför Skógafoss och stigarna vid Fjaðrárgljúfur.

Fjaðrárgljúfur stängdes först i två veckor, men det var enligt Umhverfisstofnun inte tillräckligt för att skydda naturen i området. Myndigheten tog nyligen ett beslut om att stänga Fjaðrárgljúfur för alla besökare i upp till ytterligare nio veckor. Platsen ska öppnas senast den 1 juni. Om förhållandena förbättras kan avstängningen hävas tidigare.

Även på Skógarheiði ovanför Skógafoss är det just nu så blött i markerna att Umhverfisstofnun tagit beslut om att stänga vandringsleden mot Fimmvörðuháls. Avspärrningen börjar 650 meter ovanför själva vattenfallet. Beslutet ska omprövas inom två veckor.

Här kan du läsa mer om hur badande turister påverkar naturen i Reykjadalur.