tisdag 3 april 2018

Ásgeirs unika skiva hittad efter fem månader i AtlantenEfter närmare fem månader på havet har Ásgeir Traustis unika vinylskiva förpackad i en flaskpost flutit i land. Det var Sigrún Sigurpálsdóttir och Hilmar Sigurpálsson som hittade skivan på stranden utanför Breiðdalsvík. Under månaderna på Atlanten har flaskposten varit både söder om Färöarna och strax norr om polcirkeln.

Det var den 3 november förra året som en vinylskiva med Ásgeir Trausti kastades i havet från en helikopter inte långt från Islands sydvästra spets. Skivan innehåller två låtar och har bara pressats i ett enda exemplar. Den förpackades i en flaskpost och försågs med gps. Hela tiden har det varit möjligt att följa flaskpostens rörelser på nätet.

Resan på Atlanten har inte gått helt problemfritt. Flaskposten drev först norrut och flöt i land på ett skär i Breiðafjörður. Det rörde sig om en plats som allmänheten skulle ha mycket svårt att ta sig till. Så flaskposten hämtades med båt och togs om hand av besättningen ombord fraktfartyget Dettifoss. De kastade den i havet söder om Hornafjörður på den isländska sydkusten.

Flaskposten flöt därefter söderut och befann sig länge väster om Färöarna för att sedan vända uppåt i riktning mot den norska vulkanön Jan Mayen. Där passerade den norra polcirkeln. Därefter började den driva mot den isländska östkusten.

Syskonen Sigrún Sigurpálsdóttir och Hilmar Sigurpálsson har följt flaskpostens färd på nätet. I söndags kunde de konstatera att den drivit i land efter nästan fem månader på Atlanten. De fann den på stranden utanför Breiðdalsvík. Hon säger till RÚV att flaskposten med skivan inte var svår att hitta:
"Vi bestämde oss för att ta en söndagsbiltur och hämta flaskposten. Vi såg den väl från vägen. Det var på ungefär 100 meters håll."
Flaskposten fick följa med Sigrún Sigurpálsdóttir hem till Egilsstaðir. Hon har en skivspelare men har ännu inte hunnit lyssna på fyndet, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om flaskpostprojektet.