måndag 16 april 2018

Icelandair bryter tradition med vulkannamn på flygplanenÄnda tills nu har samtliga flygplan i Icelandairs flotta namngivits efter isländska vulkaner eller platser med koppling till vulkanisk aktivitet. Där finns Herðubreið, Magni, Eyjafjallajökull, Surtsey, Bláfjall, Eldborg, Krafla, Vatnajökull, Snæfell, Grímsvötn, Helgafell, Hekla Aurora, Katla, Búrfell, Snæfellsjökull, Laki, Keilir, Eldfell, Öræfajökull, Ketildyngja, Dyngjufjöll, Grábrók, Torfajökull, Eiríksjökull, Skjaldbreiður, Hengill, Svörtuborgir, Hlöðufell, Eldgjá och Gullborg.

Men när Icelandair i fredags premiärflög bolagets första plan av modellen Boeing 737 Max 8 bröts traditionen med vulkannamn. Det nya planet får i stället namnet Jökulsárlón, en glaciärlagun på södra Island som är en av landets populäraste turistattraktioner. Jökulsárlón har plats för 160 passagerare.

Fredagens premiärtur gick mellan Keflavík och Newark i New Jersey. Planet lyfte från Keflavík 18.37 i fredags och landade i Keflavík dagen därpå 7.30. Efter att ha återvänt till Island flögs en tur för särskilt inbjudna gäster som började och slutade i Reykjavík.

Icelandair har beställt 16 plan av modellerna Boeing 737 Max 8 och Max 9. De tar mellan 160 och 178 passagerare. De nya flygplanen tas i bruk under de närmaste tre åren och kommer att användas för turer både till Europa och Nordamerika.