fredag 6 april 2018

Inte oetiskt med intäkter från konserter för minister

Det är inte oetiskt för en isländsk minister att få intäkter från konserter. Det svaret fick Óttarr Proppé när han förra året planerade flera konserter med Ham samtidigt som han var hälso- och sjukvårdsminister. Eftersom det rörde sig om tillfälliga intäkter gav statsministerns departement klartecken. Det rapporterar RÚV.

I januari 2017 hade Óttarr Proppé nyligen blivit hälso- och sjukvårdsminister i koalitionen mellan Ljus framtid, Renässans och Självständighetspartiet. När han 2010 gav sig in i politiken - först i Bästa partiet och därefter i Ljus framtid - hade han en lång karriär som musiker bakom sig. Den gav han inte upp som politiker.

Óttarr Proppés mest framgångsrika band är Ham. När han vände sig till statsministerns departement hade gruppen tre konserter inplanerade under 2017. Óttarr Proppé var osäker på om det var etiskt riktigt av honom att ta emot betalning för spelningarna.

Svaret från departementet var att han kunde ta emot ersättningen eftersom det rörde sig om intäkter från tillfälliga uppdrag. Men om Óttarr Proppé skulle göra konserter som finansierades genom statliga bidrag uppmanades han vara särskilt vaksam. De skulle alltså kunna vara mer etiskt tveksamma, berättar RÚV.