fredag 13 april 2018

Island är Europas turisttätaste land

Inget annat land i Europa har lika många turister per invånare som Island. Det går sju utländska besökare på varje islänning. Det är dubbelt så många som i andra populära resmål som Österrike och Kroatien. Dessutom fortsätter den enorma tillväxten för Air Bnb. Det visar en rapport från Íslandsbanki.

Det turisttätaste landet i Europa är Island. Där gick det under 2017 sju turister på varje islänning. Inget annat land är i närheten av att ha lika många utländska gäster per invånare. Andra länder där turismen har stor betydelse - som Kroatien och Österrike - har bara knappt hälften så många besökare per capita.

Samtidigt fortsätter turistnäringen på Island att förändras i snabb takt. Air Bnb omsatte under förra året omkring 20 miljarder isländska kronor - vilket var mer än en fördubbling inom loppet av ett år. Air Bnb har nu tre gånger större kapacitet än landets samtliga pensionat. Och uthyrning genom Air Bnb är snart lika stort som övernattningar på hotell.

Island är alltjämt ett mycket dyrt land för resenärer. Priserna är i snitt 28 procent högre än i övriga Norden.

Men de höga priserna ger också stora avtryck i statskassan. Under 2017 hade staten intäkter på minst 570 miljarder från turismen.