onsdag 11 april 2018

Island granskar konsekvenser av EES-avtalet

Island ska utreda för- och nackdelar med EES-avtalet. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son ska inom tio veckor ta fram en rapport som analyserar konsekvenserna. Förslaget röstades igenom i alltinget i går. Bakom förslaget stod ledamöter från Folkets parti, Centerpartiet och Självständighetspartiet.

Med 41 röster mot noll röstade alltinget i går för att granska konsekvenserna av EES-avtalet. Det är utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son som ska ta fram en rapport om för- och nackdelar för Island. Den ska vara klar inom tio veckor.

Initiativet kom från Centerpartiet och Folkets parti - de två mest EES-skeptiska partierna i alltinget. Dessutom stöddes förslaget av två ledamöter från Självständighetspartiet. Men det klubbades med bred uppslutning i går. Inga ledamöter röstade emot förslaget.

Bakgrunden till granskningen är att det 2019 är 25 år sedan Island anslöt sig till EES-området. Frågan om avtalets för- och nackdelar har aktualiserats av motsvarande utredning i Norge och Storbritanniens utträde ur EU. Inför gårdagens omröstning sade Gunnar Bragi Sveinsson, alltingsledamot för Centerpartiet, att det brittiska utträdet gjort den nödvändigt att omförhandla avtalet.

Här kan du läsa mer om förslaget att utreda EES-avtalet.