söndag 15 april 2018

Islands regering: USA:s missiler mot Syrien förståeligt svar

Angreppet mot Syrien var väntat och förståeligt eftersom användningen av kemiska vapen mot civilbefolkning är oacceptabel. Det säger statsminister Katrín Jakobsdóttir och utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Men Islands regering har inte tagit ställning för attacken. Utvecklingen i Syrien kommer att diskuteras i alltingets utrikesnämnd i veckan.

USA avfyrade i natt med stöd från Storbritannien och Frankrike över 100 missiler mot mål i Syrien. Attacken var ett svar på användning av kemiska vapen mot civilbefolkning. Enligt USA, Storbritannien och Frankrike var det den syriska regimen som låg bakom dessa angrepp.

Island har ännu inte gett sitt stöd till bombningen. Men tonen från regeringen är försiktigt positiv till attacken. Såväl statsminister Katrín Jakobsdóttir som utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson säger att Island hade föredragit en fredlig lösning på konflikten. Ett skäl till att det inte har lyckats är enligt regeringen att Ryssland blockerat sådana lösningar genom att lägga veto i FN:s säkerhetsråd.

Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att det politiska läget på många sätt nu är bekymmersamt. Hon är besviken på att det inte varit möjligt att hitta en fredlig lösning på kriget i Syrien:
"Situationen i Syrien har eskalerat och det är ett skäl till oro i sig, men samtidigt har vi ett mycket känsligt läge mellan västmakterna och ryssarna. Du frågade om det fanns skäl till oro, ja, det finns all anledning att känna oro över situationen i internationella frågor som det är nu."
Även Guðlaugur Þór Þórðarson är besviken över utvecklingen i Syrien. Han säger till RÚV att det är förståeligt att USA, Storbritannien och Frankrike valde att attackera Syrien med missiler för att visa att angrepp med kemiska vapen inte accepteras:
"Detta var väntat. Det är viktigt att sända dem budskapet att kemiska vapen inte tolereras. Kemiska vapen används jämt och ständigt mot allmänheten i dessa länder. Det är ett osedvanligt brutalt vapen. Mellan de länder som vi jämför oss med råder enighet om att sända dem det budskapet."
Attacken mot mål i Syrien kommer att diskuteras i alltingets utrikesnämnd i nästa vecka. Logi Már Einarsson, ledare för Socialdemokraterna, ifrågasätter på Facebook tidpunkten för bombningen. Han skriver att missilerna föll just innan en oberoende granskning av användningen av kemiska stridsmedel skulle genomföras.

Piratpartiets Smári McCarthy är mer kritisk. Han skriver på Facebook att oskyldiga har fått sätta livet till i en olaglig attack från USA:s, Storbritanniens och Frankrikes sida. Kolbeinn Óttarsson Proppé, alltingsledamot för Gröna vänstern, skriver på Facebook att han aldrig skulle stödja en missilattack mot Syrien. Han säger också att han är nöjd med att regeringen inte har gett sitt stöd till USA:s, Storbritanniens och Frankrikes anfall mot Syrien.

Rósa Björk Brynjólfsdóttir representerar även hon Gröna vänstern i alltinget. Hon säger till RÚV att hon inte heller ställer sig bakom attacken. Gunnar Bragi Sveinsson, alltingsledamot för Centerpartiet, ifrågasätter om angreppet är lagligt. Han säger till RÚV att han inte tror att missilattacken förbättrar läget i Syrien:
"Så man har en viss förståelse för att detta har besvarats på grund av kemiska vapen, men samtidigt känner man stor oro över att detta kommer att göra oerhört lite för att förbättra situationen i denna del av världen."
Den isländska regeringen har alltså inte gett attackerna något formellt stöd. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppger dock i ett uttalande att samtliga medlemsländer står bakom beslutet att bomba Syrien.