måndag 9 april 2018

Koalition utan Ljus framtid behåller majoritet i Reykjavík

Något maktskifte är inte att vänta i Reykjavík. Inför valet den 26 maj behåller den koalition som styrt kommunen de senaste fyra åren majoriteten i fullmäktige. Socialdemokraterna är största parti. Ytterligare fem partier - varav två nykomlingar - får mandat i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Den 26 maj väljer Reykjavíkborna 23 ledamöter till kommunfullmäktige. De politiker som då väljs ska styra kommunen under de fyra kommande åren. Det är första gången som så många ledamöter tar plats i fullmäktige. I samband med valet utökas antalet ledamöter från dagens 15 till 23.

I dagsläget ser det ut att bli tretton partier som ställer upp i valet. Fem av dem - Socialdemokraterna, Självständighetspartiet, Gröna vänstern, Piratpartiet och Framstegspartiet - har redan mandat i fullmäktige. Kandiderar för första gången gör Renässans, Centerpartiet, Folkets parti, Huvudstadslistan, Islands socialistparti och Isländska folkfronten. Ställer upp för andra gången gör Folkfronten. Dessutom tillkommer ett ännu så länge namnlöst kvinnoparti.

Ett parti försvarar inte sina mandat i fullmäktige. Det är Ljus framtid som efter fiaskot i höstens alltingsval nu ser ut att vara på väg att försvinna från den politiska kartan. Partiet har inte lagts ned men ställer alltså inte upp i valet. För fyra år sedan fick Ljus framtid 15,6 procent av rösterna och två mandat.

Störst i Reykjavík är Socialdemokraterna med 31,5 procent, en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med senaste valet i maj 2014. Näst störst är Självständighetspartiet med 26,3 procent, en ökning med 0,6 procentenheter.

I förra valet var Piratpartiet sjätte största parti i kommunen. Nu är Piratpartiet tredje störst i Reykjavík. Stödet är nu 11 procent, en uppgång med 5,1 procentenheter.

Även Gröna vänstern går framåt. Gröna vänstern får 10,5 procent, en ökning med 1,6 procentenheter.

Två nya partier tar plats i fullmäktige. Både Renässans och Centerpartiet ser ut att ha det väljarstöd som krävs - ungefär 4 procent är nödvändigt för mandat - för att bli invalda i kommunen. Renässans får 7,7 procent och Centerpartiet 6,1 procent.

Folkets parti - som inte heller ställde upp 2014 - får 3,2 procent och blir utan representation i Reykjavík. Framstegspartiet förlorar de två mandat partiet i dag har i fullmäktige. Väljarstödet sjunker med 7,6 procentenheter till 3,1 procent.

Utan mandat blir också Islands socialistparti och Huvudstadslistan. De får 0,4 respektive 0,1 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade den koalition som i dag styr Reykjavík - Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet och Ljus framtid - fått fortsatt förtroende av väljarna. Socialdemokraterna får åtta mandat, Piratpartiet tre mandat och Gröna vänstern två mandat. Tillsammans har koalitionen 13 av 23 mandat i fullmäktige.

Självständighetspartiet får sju mandat, Renässans två mandat och Centerpartiet ett mandat.

Här kan du läsa mer om det kommande valet i Reykjavík.