lördag 7 april 2018

Kommunen köper ödehus i Þórshöfn

Efter att ha stått tomt i nästan åtta år ska ödehuset på Langanesvegur 2 i Þórshöfn få nytt liv. Kommunen köper byggnaden för 13,5 miljoner isländska kronor. Men vad som ska göras med den är inte klart. Kommunpolitikerna var inte eniga i frågan. Lokalpartiet U-listan ville vänta med beslut tills det fanns en plan för byggnaden.

För snart åtta år sedan flyttade företaget Fánasmiðjan ut ur lokalerna på Langanesvegur 2 i centrala Þórshöfn. Sedan dess har huset stått tomt. Ett projekt där det skulle byggas om till lägenheter slutade med en konkurs och skulder på drygt 60 miljoner isländska kronor.

Konkursen gjorde att Landsbanki och glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun - som var de största fordringsägarna - tog över huset. I takt med att skicket försämrats har missnöjet ökat bland ortsborna.

Nu har kommunen köpt fastigheten för 13,5 miljoner isländska kronor. Affären går dock bara igenom om inga allvarliga fel upptäcks i huset.

Tanken med affären är att byggnaden ska användas till något som gynnar invånarna. Det säger kommunalrådet Þorsteinn Ægir Egilsson i ett pressmeddelande:
"Under de närmaste veckorna utformas en hållning om vad som ska göras åt huset, men nu skapas möjligheter att få nytta av det till godo för samhället."
Men det var inte ett enigt fullmäktige som tog beslutet. Köpet klubbades med fyra röster mot tre. U-listans tre ledamöter reserverade sig mot beslutet. De ville invänta en kostnadskalkyl för renoveringen och en plan för husets framtid. Dessutom ansåg de att frågan borde avgöras först efter kommunalvalet den 26 maj.

Här kan du läsa mer om huset på Langanesvegur 2 i Þórshöfn.