torsdag 12 april 2018

Kópavogur kan bli Ljus framtids sista chans

Kópavogur blir Ljus framtids enda chans att på riktigt rädda partiet kvar på den politiska kartan. I kommunen går Ljus framtid till val ihop med Renässans under slagordet Kópavogur för framtiden. Ytterligare minst sex partier ställer upp i kommunalvalet. Framstegspartiet utmanas av För Kópavogur - ett parti bildat av en avhoppare.

Den senaste mandatperioden har Självständighetspartiet och Ljus framtid regerat i Kópavogur. Tillsammans har de två partierna sju av elva mandat i fullmäktige. Självständighetspartiet var i valet 2014 nära att få egen majoritet men stannade på fem mandat. Samarbetspartner blev Ljus framtid som fick två mandat.

Sedan dess har Ljus framtid närmast utraderats från den rikspolitiska kartan efter förra höstens valfiasko. Därefter har kommunföreningarna gett upp en efter en. Stödet för partier i opinionsmätningarna är så svagt att många anser att det vore meningslöst att ställa upp.

I några få isländska kommuner har Ljus framtid möjlighet att leva vidare i någon form. Det största hoppet är Kópavogur, landets näst största kommun. Men inte heller här går Ljus framtid till val på en egen lista. I stället bildar partiet valallians med Renässans med namnet Kópavogur för framtiden.

Den gemensamma listan har nu klubbats. Den toppas av Theodóra Þorsteinsdóttir som i dag är kommunstyrelsens ordförande. Hon har också representerat Ljus framtid i alltinget. Tvåan på listan är Einar Þorvarðarson som kommer från Renässans.

Ljus framtid har alltså två mandat i kommunen i dag. Sverrir Óskarsson, som har partiets andra plats i fullmäktige, ställer inte upp för omval.

Det är minst sex ytterligare partier som tänker kandidera till kommunfullmäktige. Piratpartiets toppkandidat är psykologen Sigurbjörg Erla Egilsdóttir, Gröna vänsterns är fullmäktigeledamoten Margrét Júlía Rafnsdóttir, Socialdemokraternas är fullmäktigeledamoten Pétur Hrafn Sigurðsson och Framstegspartiets är fullmäktigeledamoten Birkir Jón Jónsson.

Birkir Jón Jónsson representerade Framstegspartiet i alltinget i tio år. Efter att ha lämnat rikspolitiken blev han det översta namnet på partiets lista i Kópavogur i kommunalvalet 2014. Då tog han över stafettpinnen från Ómar Stefánsson. Han hade då suttit i fullmäktige i tolv år.

Nu är Ómar Stefánsson tillbaka i kommunpolitiken. Han toppar listan för det nybildade partiet För Kópavogur. Partiet lovar att lägga mycket energi på bland annat bostäder och utbildning.

För Självständighetspartiet blir det ingen som helst förnyelse överst på listan. Kommunchefen Ármann Kr. Ólafsson toppar partiets valsedel. Därefter följer dagens fyra ledamöter i fullmäktige: Margrét Friðriksdóttir, Karen Elísabet Halldórsdóttir, Hjördís Ýr Johnson och
Guðmundur Gísli Geirdal.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid i Kópavogur och här mer om Ómar Stefánssons nya parti.