söndag 8 april 2018

Nästan alla mot Självständighetspartiet i Garðabær

Fem partier och oberoende kandidater går ihop för att bryta Självständighetspartiets maktdominans i Garðabær. Det är Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid ställer upp med en gemensam lista i kommunen. På den märks såväl kommunpolitiker som fotbollsspelare.

Hela 2000-talet har Självständighetspartiet styrt Garðabær med egen majoritet i fullmäktige. Inför vårens kommunalval går oppositionen ihop i ett försök att bryta dominansen. Under namnet Garðabærlistan - som alltså är gemensam för Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid - samlas fem partier och oberoende kandidater.

Listan toppas av Sara Dögg Svanhildardóttir. Hon arbetade länge som rektor men är i dag en av dem som leder och driver Arnarskóli, en skola för barn med funktionsnedsättningar.

På listan finns också tre politiker som i dag sitter i fullmäktige. Nummer fyra är Halldór Jörgensson som i dag representerar Ljus framtid, nummer tretton är partikamraten Guðrún Elín Herbertsdóttir och på tjugoandra och sista plats återfinns socialdemokraten Steinþór Einarsson.

Men det är kanske idrottarna på listan som sticker ut mest. På tredje plats finns fotbollsspelaren Harpa Þorsteinsdóttir, en anfallare som i dag representerar Stjarnan. Hon har gjort en rad landskamper och var också med i EM 2017. Sexan Guðjón Pétur Lýðsson är mittfältare i Valur. I höstas var han inlånad till Helsingborg. Och nummer sexton på partiets lista är Dagur Snær Stefánsson, handbollsspelare i Stjarnan.

Det blir dock inte riktigt alla mot en i Garðabær. Även Centerpartiet kommer att ställa upp i kommunen. Toppkandidat blir María Grétarsdóttir. Hon har den senaste mandatperioden suttit i fullmäktige för lokalpartiet Folkets lista. Det är ännu oklart om det partiet kandiderar även i år.

Folkets lista deltog i förhandlingarna om en gemensam lista med de övriga fem partierna. Partiet valde alltså att inte gå till val ihop med dem.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Garðabær.