söndag 29 april 2018

Nu är Piratpartiet näst störst på Island

Piratpartiet är nu Islands näst största parti med 15,3 procent av väljarstödet. Självständighetspartiet behåller med god marginal positionen som störst i landet. Samtidigt fortsätter stödet för regeringen att sjunka. Det är nu bara varannan islänning som står bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Det visar en mätning från MMR.

I den senaste opinionsundersökningen från MMR är det Piratpartiet och Folkets parti som är de stora vinnarna. Piratpartiet har nu stöd av 15,3 procent av väljarna, en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med senaste mätningen - som inte publicerades - för en månad sedan. För första gången på länge är Piratpartiet näst störst i landet.

Uppgången för Folkets parti är tillräcklig för att åter klara alltingets femprocentsspärr. Folkets parti får 6,9 procent, en ökning med 3,3 procentenheter.

Självständighetspartiet behåller positionen som Islands största parti med 23,9 procent. Jämfört med marsmätningen har stödet sjunkit med 1,4 procentenheter.

Gröna vänstern backar med 0,5 procentenheter till 14,3 procent. Socialdemokraterna minskar med 2,5 procentenheter till 13,6 procent. Avståndet upp till Piratpartiet är dock inte större än att det för både Socialdemokraterna och Gröna vänstern ligger inom den statistiska felmarginalen.

Ytterligare tre partier klarar femprocentsspärren. Centerpartiet får 8,8 procent, en tillbakagång med 1,9 procentenheter. Framstegspartiet tappar 1,7 procentenheter till 7,3 procent. Renässans ökar med 1 procentenhet till 7 procent.

Stödet för övriga partier är 2,8 procent, en uppgång med 1,4 procentenheter.

Det är nu 53,1 procent som ger sitt stöd till Islands regering. Det är en nedgång med 1,9 procentenheter. Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är det lägsta sedan den tillträdde.
Här kan du läsa mer om opinionsläget.