måndag 2 april 2018

Nu går det att åka hela ringvägen runt Island med elbil

En ny laddstation öppnades i dagarna i Reykjahlíð vid Mývatn. Nu finns det möjlighet att ladda bilen var tionde mil längs hela ringvägen runt Island. Därmed är ringvägen öppen för bilar som enbart drivs med el. Orka náttúrunnar - företaget bakom utbyggnaden - planerar enligt ett pressmeddelande ytterligare ett tjugotal laddstationer under året.

Den trettioförsta av Orka náttúrunnars laddstationer invigdes i måndags i Reykjahlíð vid Mývatn. Den gör det för första gången möjligt att köra hela den 134 mil långa ringvägen runt Island med elbil. Nu är det som mest tio mil mellan laddstationerna.

Just tio mil är det mellan Reykjahlíð och Akureyri. Innan dess var denna sträcka ett bekymmer för förare av elbilar med kortare räckvidd. Det var då 26 mil mellan laddstationerna i Akureyri och Egilsstaðir.

Utbyggnaden kommer att fortsätta med ett tjugotal nya laddstationer under 2018. På kartan finns än så länge många vita fläckar. Det finns till exempel inga laddstationer i Västfjordarna eller på Snæfellsnes. Där kommer de första stationerna under året.

På Island finns i dag omkring 5 000 elbilar. Avstånden och laddningsmöjligheterna gör att de flesta används i Reykjavíkområdet. Det var först förra våren som det blev möjligt att köra mellan Reykjavík och Akureyri med elbil.

Ett av Orka náttúrunnars mål är att elbilar ska bli ett mer attraktivt alternativ för turister. Över 20 000 hyrbilar finns i landet - och bara en bråkdel av dem är eldrivna. Utsläppen från de hyrbilar som drivs med fossila bränslen uppgår enligt företaget till över 100 000 koldioxid om året.

Här kan du läsa mer om intresset för elbilar på Island.