måndag 2 april 2018

Registrerade varumärket Húh! - ångrar sig efter kritik

Illustration: Hugleikur Dagsson
Nu ångrar Gunnar Þór Andrésson att han registrerade varumärket Húh! Beskedet kommer efter kritik mot att han försökt stoppa tecknaren Hugleikur Dagssons försäljning av tröjor med texten Hú! Samtidigt vill det isländska fotbollsförbundet häva registreringen. Enligt förbundet bör inte utomstående kunna tjäna pengar på ett av landslagets kännetecken.

När de isländska herrarna sommaren 2016 gick till kvartsfinal i fotbolls-EM blev vikingaklappet - den hejaramsa som i Sverige ofta kallas vulkanen - känd över hela världen. Den importerades från Skottland till Island av Stjarnans supportrar. Sedan plockades den upp av landslagets supporterklubb Tólfan.

Grundskoleläraren Gunnar Þór Andrésson vände sig samma sommar till Einkaleyfastofa och fick Húh! - det rop som ingår i ramsan - registrerat som ett varumärke. Nyligen upptäckte han att tecknaren Hugleikur Dagsson sålde tröjor där texten Hú! ingick i motivet.

Gunnar Þór Andrésson krävde med hänvisning till varumärkesskyddet att försäljningen skulle upphöra eller att han skulle få del av intäkterna. När Hugleikur Dagsson berättade om kraven från Gunnar Þór Andrésson var reaktionerna starka. Många ansåg att han försökte göra något som tillhörde allmänheten till något som han kunde utnyttja för egen vinning.

Nu ångrar sig Gunnar Þór Andrésson. Han skriver i ett uttalande till RÚV att han inte hade tänkt igenom registreringen. Han har också förståelse för kritiken mot att han försökte stoppa Hugleikur Dagssons tröjförsäljning. Själv hade han planer på att sälja kläder och drycker med Húh! som en del av motivet:
"Jag förstår delvis den kritik som mitt initiativ har fått - i synnerhet den kritik som gäller att ett allmänt begrepp har privatiserats. Jag hade helt enkelt inte tänkt på detta. Jag förstår även den kritik som rör att ha bett Hugleikur sluta sälja tröjan. Jag kommer att ompröva mitt projekt och jag medger villigt att jag ångrar att jag gav mig in på detta mot bakgrund av den kritik som jag fått."
Det isländska fotbollsförbundet Knattspyrnusamband Íslands, KSÍ, vill nu få registreringen hävd. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att syftet är att förhindra att utomstående ska kunna tjäna pengar på sådant som förknippas med landslaget. Enligt KSÍ har Húh! inte tillräcklig särprägel för att kunna godkännas som varumärke. Dessutom anser sig förbundet genom bruk ha större rätt till varumärket.

Här kan du läsa mer om tvisten om Húh!